Ce este libidoul si cum poate fi crescut?

17-01-2022
de catre SAM Distribution
Ce este libidoul si cum poate fi crescut?

Până la 40% dintre femeile din tara noastra și peste jumătate dintre bărbați se confruntă cu o scădere a libidoului. Care sunt motivele? Cum putem influența apetitul sexual și ce suplimente ne pot ajuta?

1. Ce este libidoul?

2. Modificări ale libidoului la bărbați și femei - care sunt cauzele?

3. Scăderea libidoului – cauze

4. Libidou scăzut – simptome

5. Cum să faci față scăderii libidoului?

6. Dieta pentru cresterea libidoului

7. Suplimente alimentare și medicamente pentru creșterea libidoului

Ce este libidoul?

Libidoul (din latină libido) este cunoscut și sub numele de dorință sexuală. Poate fi descris ca dorința sau impulsul necesar pentru a ne angaja în activitati sexuale. Dorința sexuala se reflectă nu numai în sfera emoțională, ci și în sfera fizică. Libidoul crescut la bărbați și femei este asociat cu o creștere a aportului de sânge la nivelul organelor genitale și o sensibilitate crescută la atingeri. Femeile pot experimenta, de asemenea, o producție crescută a secrețiilor vaginale și o lubrifierea a pereților vaginali.

Dorinta sexuala a fiecarei persoane este diferita. Mai mult, se schimbă de-a lungul zilei, lunii și a multor altor factori. Vorbim despre o scadere a libidoului atunci când frecvența unor astfel de fantezii și dorința de sex s-a schimbat semnificativ la o persoană. 

Libidoul este o caracteristică individuală. Ceea ce pentru o persoana poate reprezenta o scădere semnificativă a apetitului sexual, pentru alta poate fi complet normal și nu este un simptom al vreunei probleme. O scădere a libidoului este, de asemenea, normală pentru bărbați și femei în diferite etape ale vieții, de exemplu după naștere sau în cazul unei afectiuni.

Activitatea sexuală duce la satisfacerea diferitelor nevoi. Pe de o parte, își propune să elibereze tensiunea sexuală și să creasca plăcerea. Pe de altă parte, o relație bună îți oferă un sentiment de siguranță, acceptare și fericire. Tulburările de dorință sunt cel mai adesea asociate cu disfuncții în alte sfere ale vieții. Acest lucru se aplică, de exemplu, problemelor legate de starea de sănătate.

Modificări ale libidoului la bărbați și femei - care sunt cauzele?

Dorința sexuală se schimbă în mod natural datorită modificărilor hormonale care apar în corpul unei femei. În timpul menstruației, femeile s-ar putea să nu aibă chef de sex. Nivelurile scăzute de progesteron și estrogen au o influenta majora. De asemenea poate apare oboseala și o serie de alte afecțiuni fizice. 

În următoarea fază a ciclului, după menstruație, nivelul de estrogen crește, ceea ce afectează libidoul și starea de spirit. De obicei femeile simt cea mai puternică dorință sexuală în timpul ovulației, când există si posibilitatea unei sarcini.

Modificările hormonale care apar după ovulație duc la scăderea libidoului. Femeile încă mai au apetit sexual, dar nu mai este la fel de puternic ca atunci când sunt la ovulatie. Libidoul la femei poate scădea și în timpul sarcinii, mai ales în stadiul final.

Cu toate acestea, o scădere a activității sexuale după naștere apare mult mai des, mai ales dacă nașterea a avut loc în mod natural.

Libidoul se schimbă de-a lungul vieții. Nevoile sexuale sunt resimțite cel mai mult la femei în jurul vârstei de 30 de ani. Declinul lor este observat doar in timpul menopauzei, când nivelul hormonilor scade. Dorința de a face sex este în scădere. În plus, apare uscăciunea vaginală și o frecvență crescută a infecțiilor urogenitale.

Perioada de menopauză este foarte importanta in vieța unei femei si se manifestă prin numeroase modificări ale organismului. Afectează și sfera sexuală, ceea ce se traduce printr-o scădere a libidoului. 

Echivalentul masculin al menopauzei este andropauza. Aceasta se manifesta printr-o scadere a nivelul de testosteron la bărbați și o diminuare a senzației de satisfacție in timpul actului sexual. În această perioadă, bărbații se pot confrunta și cu o serie de afecțiuni neplăcute, cum ar fi probleme de somn, oboseală crescută, dispoziție scăzută și creștere în greutate. Indirect, acești factori, pot reduce dorința de sex.

Scăderea libidoului - cauze

Scăderea libidoului duce la scăderea activității sexuale si se poate datora mai multor motive. Cele mai frecvente sunt:

  •     factori psihologici - de exemplu probleme emoționale sau dificultăți în relație;
  •     factori biologici - de exemplu din tulburări hormonale;
  •     boli cronice sau medicamente;
  •     stilul de viață.

Stilul de viață are un impact major asupra performanțelor sexuale!

Stresul cronic și oboseala afectează tot mai mulți oameni. Adesea apar probleme cu somnul și o percepție negativă a propriei atractivități. Fumatul și consumul frecvent de alcool nu au nici ele un efect pozitiv asupra libidoului. 

Toți acești factori pot duce la disfuncții erectile in randul bărbaților, precum și la o scădere a libidoului la reprezentanții ambelor sexe. De asemenea, este importantă relația cu partenerul. Este firesc să simți o dorință puternică în prima perioadă a unei relații și să apară declinul ei treptat odată cu trecerea timpului.

O scădere a apetitului sexual poate fi cauzată și de tulburări hormonale ale glandei tiroide, scăderea nivelului de testosteron și estrogen, precum și de diabet, depresie și alte tulburări mentale, boli cardiovasculare și cancer. 

Trebuie remarcat faptul că povara bolilor cronice precum diabetul și consecințele acestora, au un impact negativ asupra stimei de sine a pacienților. Ca urmare, pacienții se pot plânge de tulburări ale libidoului, dificultăți in a obține și menține o erecție sau dureri în timpul actului sexual și dificultăți in a ajunge la orgasm. 

Mai multe informații despre scaderea libidoului găsiți în articolul: Libidou scazut - cauze si simptome.

Alte cauze biologice ale scăderii apetitului sexual includ:

  • hipertensiunea arterială
  • boala coronariană, 
  • ateroscleroza 
  • sindromul Cushing. 

Medicamentele utilizate în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată pot, de asemenea, să scadă libidoul. La fel și medicamentele contraceptive. Prin scăderea nivelului de testosteron, la multe femei are loc o reducere a dorinței pentru sex.

Libidou scăzut - simptome

Scăderea sau lipsa apetitului sexual la femei și bărbați se poate manifesta prin:

  • frecvență mai scăzută a fanteziei sexuale;
  • pierderea sau scaderea interesului pentru sex;
  • absența simptomelor fizice ale dorinței, cum ar fi lubrifierea vaginală și erectia.

După cum am menționat la începutul articolului, nivelul libidoului difera atat de mult de la o persoana la alta, încât nu există criterii clare care să determine frecvența dorinței sexuale. Unii oameni au un libido ridicat și o nevoie mai frecventă de a intretine relații sexuale, iar unii pot simți dorința doar de câteva ori pe lună. Vorbim de o tulburare atunci când o persoană observă schimbări în acest aspect sau simte disconfort.

O altă dificultate într-o relație poate fi adaptarea partenerilor la nevoile sexuale.

O altă situație este atunci când simți o dorință care nu este îndreptată către partenerul tău actual. Cu toate acestea, acesta nu este un simptom al tulburărilor de libido, ci mai degraba se referă la relația în sine.

Cum să faci față scăderii libidoului?

În primul rând, trebuie identificată cauzata care a dus la scăderea libidoului. Poate că are legătură cu o situație stresantă sau cu un eveniment important? Care este relația cu partenerul si ce stil de viață urmezi? 

După naștere, există o scădere naturală temporară a dorinței, care poate dura săptămâni sau luni. Nu este un simptom al unei tulburări de libidou și trece de la sine după un timp. 

Libidoul este strâns legat de stilul de viață și de sănătatea generală. Stresul, oboseala cronică și privarea de somn reprezinta o povară pentru organism, care se traduce printr-o scădere a libidoului. 

Prin urmare, este important să vă analizați obiceiurile zilnice și ritmul de viață pentru a identifica factorii care vă pot afecta libidoul. 

Calitatea relației cu partenerul este la fel de importantă. Monotonia într-o relație și lipsa apropierii pot duce la scăderea dorinței dintre parteneri. Dacă schimbările în relația de zi cu zi nu aduc rezultatele așteptate, puteti să apelați la un specialist pentru ajutor. 

Un sexolog cu experiență vă va ajuta să găsiți cauza scăderii libidoului și va poate recomanda cele mai bune metode de creștere a libidoului.

Dacă aveți probleme persistente cu libidoul, discutați cu medicul dumneavoastră despre ele. Cauza poate fi o boală cronică sau medicamentele utilizate. 

Tulburări hormonale poate duce la apariția diferitelor dificultăți în sfera sexuală. Problemele endocrine nu numai că pot scădea nivelul libidoului, dar pot provoca și disfuncție erectilă. 

Mai mult, acestea pot fi primele semne ale secreției inadecvate de hormoni de către organism! 

Tratamentul bolii de bază poate rezolva sau cel puțin reduce problema libidoului scăzut. Când medicamentele sunt cauza disfuncției sexuale, la unii pacienți este posibilă înlocuirea cu altele care nu ar trebui să provoace astfel de efecte secundare.

Potrivit estimărilor, 1 din 4 disfuncții erectile se datorează medicamentelor. Prin urmare, nu amânati vizita la medic după epuizarea celorlalte opțiuni descrise anterior!

Dieta pentru cresterea libidoului

Dieta are un impact major asupra performanței fizice, mentale și sexuale. Consumul frecvent de alimente grele si grase nu este tocmai indicat daca aveti probleme cu dorinta sexuala. 

Consumul crescut de alcool și țigări afectează negativ atât libidoul masculin, cât și pe cel feminin. Pentru imbunatatirea dorintei sexuale, se recomandă utilizarea de afrodisiace naturale. 

Adăugați în alimentație fructe de mare, sparanghel, țelină, ghimbir, șofran, avocado și somon pentru cresterea libodoului. Ciocolata neagră și bananele au, de asemenea, un efect benefic asupra apetitului sexual. Folositi ulei de măsline la mese și consumati nuci ca gustări.

Remediile din plante pentru creșterea libidoului includ ginseng, rădăcină de maca și ginkgo. Au un efect pozitiv asupra hormonilor, si ajuta la cresterea dorintei pentru sex. De asemenea, cresc activitatea sexuală și imbunatatesc starea fizică. 

Puteti să consumați afrodisiace naturale la mesele voastre zilnice pentru a intensifica acest efect.

Suplimente alimentare și medicamente pentru creșterea libidoului

Cresterea libidoului se bazeaza in principal pe modificarea stilului de viață, dar puteti apela cu succes si la pastile pentru potenta, fără prescripție medicală. 

Suplimentele care conțin arginină au un efect benefic. Acest aminoacid important, sustine producția de oxid nitric. Este un compus care ajuta vasodilatația, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin si astfel se obtine mai ușor o erecție puternica. Printre suplimentele care contin arginina se regasesc pastilele Maraton, care sunt foarte usor de administrat sau L-arginina capsule

Rădăcina de Maca este, de asemenea, o alegere buna pentru stimularea libidoului. Se crede că Maca crește libidoul in cazul ambelor sexe. De asemenea, facilitează obținerea unei erecții la sexul masculin. Are un efect general de întărire a organismului, reduce efectele stresului și ajuta la reglarea ciclului menstrual.

Suplimentele pentru libidou conțin și ginseng. Compușii activi conținuti în extractele de rădăcină de ginseng măresc sinteza oxidului nitric, în mod similar cu arginina. Ginsengul este folosit pentru a combate disfuncția erectilă. Îmbunătățește eficiența mentală și fizică a corpului. De asemenea, influențează funcționarea glandelor care produc hormoni. Extractul de ginseng poate fi găsit, printre altele în capsulele Pro V, alături de scortisoara și extractul de Tribulus Terrestris. 

Tribulusul are, de asemenea, un efect pozitiv asupra hormonilor legați de apetitul sexual. Ajuta la obtinerea unei erecții. Această plantă poate îmbunătăți experiențele sexuale. De asemenea, influenteaza hormonii responsabili de dorinta pentru sex. In primul rand, afecteaza testosteronul, crescand nivelul acestuia in sange.

La unii pacienți, problemele legate de apetitul sexual sunt asociate cu disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă este definită ca dificultatea de a avea un act sexual satisfăcător, ce rezultată din incapacitatea unui barbat de a avea sau de a menține o erecție. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, puteți lua suplimente fără prescripție medicală precum produsul Herbal V

Daca suferiti de boli cardiace severe, accident vascular cerebral sau utilizati anumite medicamente, este recomandat sa consultați farmacistul sau medicul, inainte de a incepe administrarea oricarui supliment!

Când luați suplimente pentru potentă, trebuie sa stiti ca acestea facilitează obținerea unei erecții numai în condițiile stimulării sexuale.

Scăderea libidoului este un fenomen normal care apare la persoane de toate vârstele. Cu toate acestea, există nenumarate moduri de a face față unei apetit sexual scăzut!

Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua