Durerea în timpul actului sexual poate avea cauze diferite. Dispareunia poate fi rezultatul uscăciunii vaginale, a unei infecții intime, a unor defecte anatomice sau are origini psihologice Mai poate fi cauzată de frica de sex. Multe femei suferă dureri în timpul actului sexual la un moment dat în viața lor, inclusiv în sarcina, după naștere și foarte des la menopauză. Durerea poate apărea înainte de actul sexual, precum și în timpul sau imediat după penetrare.
Cuprins
✓ Durere in timpul actului sexual - cand apare?
✓ Uscaciunea vaginala - cauza durerii in timpul actului sexual
✓ Dispareunie - care sunt cauzele?
✓ Durere in timpul actului sexual si frica de sex
✓ Durere in timpul sexului cu penetrare profunda
✓ Dispareunie - ce teste ar trebui sa fac?
✓ Dispareunie - tratamentul durerii
✓ Durere in timpul actului sexual si a sexului
Durerea în timpul actului sexual este denumită medical dispareunie. Acest termen este definit ca sentimentul durerii continue sau recurente în zona genitală înainte, în timpul sau după actul sexual. Durerea experimentată în timpul actului sexual poate avea diverse cauze - poate fi legată de boli subiacente sau de afecțiuni psihice.
Un procent mare de femei raportează dureri în timpul actului sexual la un moment dat în viața lor. Dacă apar astfel de dureri, merită să consultați un specialist. Tratamentul se bazează pe luarea măsurilor adecvate în funcție de tipul de cauză și vizează reducerea sau eliminarea simptomelor.
Durerile din zona genitală (vagin, vulvă, în interiorul organelor de reproducere) se pot manifesta în moduri diferite și în circumstanțe diferite, cum ar fi:
Debutul durerii poate fi brusc, chiar și după actul sexual anterior nedureros. Determinarea naturii și a calendarului său este de o importanță cheie în stabilirea unui diagnostic.
Una dintre cele mai frecvente cauze de disconfort vaginal sau arsuri este hidratarea inadecvată, adică uscăciunea vaginală. Durerea de penetrare poate apărea în diferite etape ale vieții și în diferite etape ale ciclului. Nu este doar o problemă a confortului actului sexual, ci și un risc mai mare de microtraumatisme și prin urmare, de infecții intime. Motivul este reprezentat de fluctuațiile nivelului de hormoni - estrogeni.
Uscăciunea vaginală poate apărea cu câteva zile înainte de menstruație. Acest simptom însoțește, de asemenea, femeile însărcinate și după naștere. Consecințele mult mai grave sunt lipsa unei hidratări adecvate în timpul menopauzei. Acest lucru ar putea însemna ceea ce este cunoscut sub numele de atrofie vaginală. Ca urmare a scăderii concentrației de estrogeni, progesteron și androgeni (proces natural odata cu inaintarea in vârstă) apar modificări atrofice în mucoasa vaginală. Rezultatul este un nivel scăzut de hidratare, lipsa de fermitate și un aport mai scăzut de sânge. Mai puțină mucozitate în vagin și apariția modificărilor atrofice pot determina scăderea libidoului la femei și dispareunie - simptomele includ dureri vaginale în timpul actului sexual, precum și mâncărimi ale zonei intime și arsuri vaginale și o modificare a aspectului secretiei vaginale.
În majoritatea cazurilor, disconfortul în timpul actului sexual este rezultatul unui preludiu prea scurt. Sexul rapid nu duce întotdeauna la o lubrifiere vaginală naturală adecvată. Poate exista durere la începutul actului sexual atunci când se încearcă penetrarea. De asemenea, se întâmplă ca un cuplu care a avut deja o astfel de experiență să folosească un lubrifiant greșit, care provoacă iritații locale și arsuri ale vaginului.
Cele mai importante cauze ale durerii în timpul sexului sunt:
Durerea în timpul actului sexual în timpul sarcinii necesită o atenție specială. Dispareunia poate fi rezultatul unei infecții. Acestea pot fi cauzate de astfel de modificări ale tractului genital, cum ar fi vaginoza bacteriană, vulvita, infecția vaginală cu drojdie și eroziuni cervicale.
Durerea vaginală în timpul sarcinii sau la scurt timp după actul sexual este cel mai adesea un simptom inofensiv al schimbărilor care au loc în corpul și psihicul viitoarei mame. Membranele mucoase care acoperă vaginul și vulva sunt mai predispuse la deteriorarea actului sexual și mai sensibile la stimulii senzoriali în acest moment. Semnalul de alarmă trebuie să fie întotdeauna o sângerare vaginală concomitentă. Acest lucru necesită întotdeauna o intervenție medicală promptă. Durerea în timpul actului sexual după naștere poate fi cauzată de faptul că părinții au început relațiile sexuale prea devreme și sistemul endocrin nu a revenit în starea în care era înainte de sarcină.
Rolul important al factorilor emoționali în calitatea vieții sexuale nu trebuie subestimat. Acești factori includ probleme mentale - orice stare de anxietate, depresie, auto-complexitate, frică de intimitate sau probleme în relațiile cu un partener, pot contribui la reducerea excitării sexuale și în consecință, pot provoca disconfort sau durere. Conceptul de vaginism merită de asemenea menționat aici. Este tensiunea necontrolată a mușchilor vaginali ca urmare a anxietății legate de activitatea sexuală.
Stresul poate fi, de asemenea, de vină. Ca urmare a tensiunii mentale crescute, mușchii pelvisului se strâng, provocând durere în timpul actului sexual. Un alt grup de cauze pot fi amintirile proaste și traumele psihologice. Uneori este dificil de spus dacă durerea din vagin este psihologică. Inițial, un ușor disconfort se poate transforma într-o teamă de alte planuri, care vă vor împiedica să vă relaxați și să agraveze și mai mult durerea.
Cauzele fizice ale actului sexual dureros variază în funcție de durere pe măsură ce penisul intră în vagin sau prin penetrare profundă. Factorii emoționali pot provoca, de asemenea, multe tipuri de durere legate de activitatea sexuală.
Durerea în timpul penetrării poate rezulta din uscaciunea vaginala sau hidratarea insuficientă. Poate fi cauzată și de scăderea nivelului de estrogen după menopauză, după naștere sau în timpul alăptării. Există, de asemenea, medicamente care vă scad libidoul și excitația sexuală, ceea ce reduce lubrifierea vaginală și provoacă durere în timpul actului sexual. Aceste medicamente includ: antidepresive, medicamente antihipertensive, tranchilizante și pilule contraceptive.
O altă cauză a durerii la introducerea unui penis în vagin poate fi rănirea și iritarea în zonele intime. Acestea pot fi rezultatul unui accident, unei intervenții chirurgicale, a unei epiziotomii sau a unor defecte congenitale. În mod similar, orice infecții ale tractului genital și urinar pot provoca durere în timpul actului sexual.
Cauza durerii în timpul actului sexual poate fi, de asemenea, vaginismul. Aceasta este o disfuncție care determină contractarea involuntară a mușchilor din jurul deschiderii vaginale, care poate provoca dureri severe atunci când penisul este introdus în vagin.
Durerea de penetrare profundă este resimțită ca urmare a penetrării profunde a penisului și poate crește în unele poziții. Dispareunia mai poate di cauzată de boli precum:
Durerea în timpul actului sexual poate fi, de asemenea, o consecință a procedurilor chirurgicale anterioare. Cicatrizarea țesuturilor după o intervenție chirurgicală pelviană, cum ar fi o histerectomie, poate provoca uneori dureri în timpul actului sexual. În mod similar, tratamentul cancerului, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia, poate provoca leziuni dureroase în timpul actului sexual.
Un element important în diagnosticul dispareuniei este istoricul medical detaliat. Medicul va întreba când apare durerea, unde se simte și cum, dacă apare cu fiecare partener sexual și în fiecare poziție. De asemenea, va întreba despre experiențele sexuale anterioare, operațiile și experiențele de naștere, dacă femeia a născut. Doar o conversație sinceră cu un specialist va pune un diagnostic corect.
Un element important este examenul ginecologic, examinarea cu ultrasunete și examinarea organelor pelvine. În timpul examinării, medicul va evalua prezența infecțiilor și inflamației. De asemenea, poate încerca să identifice localizarea durerii prin aplicarea ușoară a presiunii asupra organelor și mușchilor pelvini. De asemenea, ginecologul poate efectua un examen ginecologic care examinează pereții vaginali și colul uterin, utilizând un dispozitiv numit speculum. Femeile care suferă de dispareunie pot prezenta disconfort în timpul examinării.
Durerea în timpul actului sexual trebuie consultată cu un medic pentru a exclude în primul rând cauzele somatice (în funcție de alte boli). Tratamentul dispareuniei poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții sexuale, aprofunda implicarea emoțională dintre parteneri, crește stima de sine și dorința de sex. În timpul vizitei la ginecolog, acesta pun adesea întrebări de rutină despre activitatea sexuală și viața intimă. Înainte de a vă întâlni cu un specialist, merită să scrieți numele tuturor medicamentelor luate și să luați cu dvs. rezultatele testelor recente, inclusiv testele imagistice.
Întrebările pe care le poate pune medicul se pot referi la momentul simptomelor, când și unde se simte durerea, dacă este însoțită de alte afecțiuni, dacă durerea apare în timpul fiecărui act sexual, dacă bolile ginecologice au fost diagnosticate sau tratate. Alte întrebări pot fi legate de afecțiuni care coexistă cu durerea, cum ar fi scurgerile vaginale, arsurile sau mâncărimea zonelor intime.
Ceea ce ar trebui să faceți va depinde de cauza principală a durerii vaginale. Dacă cauza este o infecție a zonei intime, tratarea acesteia poate reduce disconfortul și chiar se poate întrerupe tratamentul. Schimbarea medicamentelor care cauzează probleme cu lubrifierea vaginală poate ajuta, de asemenea. La multe femei aflate în postmenopauză, dispareunia este cauzată de o lubrifiere vaginală insuficientă, datorită reducerii nivelului de estrogen. Acest lucru poate fi contracarat prin utilizarea gelurilor sau tabletelor speciale, precum și a inelelor vaginale hormonale care eliberează cantități mici de estrogeni. De asemenea, ginecologul poate decide să înceapă terapia de substituție hormonală.
În tratamentul dispareunilor și următoarea terapie este utilizată pentru a reduce intensitatea simptomelor datorită tehnicilor de relaxare a mușchilor vaginali, ceea ce reduce senzația de durere. Terapeutul dvs. vă poate recomanda, de asemenea, exercitii Kegel pentru a vă consolida mușchii pelvieni sau alte tehnici pentru ameliorarea durerii în timpul actului sexual.
Dacă durerea din timpul actului sexual a existat de mult timp, pot apărea răspunsuri emoționale negative la stimularea sexuală chiar și după vindecarea durerii. Dacă un cuplu a evitat actul sexual din cauza actului sexual dureros, poate fi necesară stabilirea comunicării și restabilirea echilibrului sexual în relație prin psihoterapie de cuplu sau terapie sexuală.
Puteți încerca să eliminați riscul durerii neplăcute introducând anumite modificări în comportamentul sexual obișnuit. Una dintre ele este schimbarea pozițiilor sexuale. Merită să încercați acele pozitii sexuale în care partenerul se află sub partenera. De obicei, în această poziție, femeia are mai mult control asupra mișcărilor pe care le face, ceea ce permite controlarea adâncimii de penetrare.
Este important să ajungeți la un acord cu partenerul dvs. Atunci când afecțiunile devin o problemă serioasă și afectează calitatea vieții dintre parteneri, merită să vă exprimați cu sinceritate preocupările și nevoile. Un partener sensibil în timpul actului sexual va limita numărul de mișcări sau va reduce adâncimea de penetrare, ceea ce va ușura durerea atunci când introduceți penisul în vagin.
Ar trebui să aveti preludiu mai lung, datorită căruia vaginul sa fie mai bine hidratat. Disconfortul resimțit anterior poate fi redus prin întârzierea pătrunderii până la atingerea nivelului adecvat de excitare și astfel se realizează hidratarea. Unele cupluri aleg să folosească lubrifiant pentru a hidrata vaginul.
Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022
Nici o postare găsită