Prostatita (acuta, cronica): cauze, simptome si tratament

01-03-2022
de catre SAM Distribution
Prostatita (acuta, cronica): cauze, simptome si tratament

Prostatita se numara printre cele mai frecvente boli inflamatorii. Poate apărea la bărbați de toate vârstele (dar cel mai frecvent apare la bărbații cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani), afectând sistemul genito-urinar. In functie de manifestare, inflamația poate fi acută sau cronică. Dacă simptomele prostatitei apar brusc, atunci este o inflamație acută, în timp ce dacă se dezvoltă lent și persistă o perioadă lungă de timp, atunci se numeste prostatita cronică. Sunt utilizate diferite metode de tratament, în funcție de forma bolii. Care sunt principalele cauze și simptome ale prostatitei? Este prostatita vindecabilă? Veți găsi răspunsurile la aceste întrebări mai jos. De asemenea, verificati ce complicații pot apărea după o boală netratată.

Cuprins

  1. Ce este prostatita?
  2. Care sunt cele mai frecvente cauze ale prostatitei?
  3. Cum se manifestă inflamația prostatei si care sunt simptomele?
  4. Cum se pune diagnosticul de prostatita?
  5. Care este tratamentul prostatitei?
  6. Complicații după prostatita netratată.

Ce este prostatita?

Prostata, sau glanda prostatică, este un organ pe care il au bărbații. Sarcina sa principală este de a produce secrețiile care fac parte din spermatozoizi. Prostata este situată între vezică și rect, iar dimensiunea sa este comparabilă cu dimensiunea unei nuci. Când vine vorba de prostatită, aceasta mai este denumită „sindrom de durere pelvină” – cunoscută anterior ca prostatita non-bacteriană.

Inflamația prostatei la bărbați este o boală bacteriană sau non-bacteriană care se manifestă în primul rând prin dificultatea de a urina. Prin urmare, poate fi asociată cu o reducere a calității vieții și cu apariția unor probleme mentale în viitorul apropiat. În funcție de severitatea bolii, tratamentul poate fi limitat la produse farmaceutice sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Tratamentul este de obicei necesar atunci când un pacient este diagnosticat cu prostatită. Medicamentele, însă, pot fi achiziționate doar pe bază de rețetă.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale prostatitei?

Când vine vorba de prostatita acută, aceasta este cauzată de o infecție bacteriană, produsă de bacteriile din flora naturală a intestinului gros. Acestea ajung pe pielea din jurul anusului sau perineului și apoi intră în uretră. Odata ajunse acolo, se deplasează către vezică și prostată, provocând infecția și inflamația acută a prostatei. Cauzele acestei afectiuni pot fi și infecțiile virale, complicațiile după proceduri urologice sau prezenta unui cateter în uretră. La rândul lor, cauzele prostatitei cronice nu au fost încă pe deplin înțelese. Cele mai probabile cauze ale acestei afectiuni sunt stresul, precum și tulburări hormonale și emoționale. Prostatita cronică nu este de obicei cauzată de o infecție bacteriană.

Cum se manifestă inflamația prostatei si care sunt simptomele?

Prostatita are simptome destul de caracteristice care nu pot fi confundate cu simptomele altor boli. Un medic cu experiență nu ar trebui să aibă îndoieli în acest caz. Când vine vorba de prostatita acută, simptomele sunt legate în primul rând de durerea în perineu. 

Disconfortul în timpul urinării, polakiuria dureroasă, senzația de arsură și scurgerile purulente din uretra sunt alte simptome deranjante. Prostatita acută poate fi insotita de febră, frisoane, dureri în partea inferioară a spatelui și adesea, dureri în penis, anus, inghinal și uneori, chiar și partea sacră a coloanei vertebrale. În plus, se poate manifesta printr-o presiune crescută asupra vezicii urinare și un flux urinar slăbit.

Simptomele prostatitei cronice sunt mult mai puțin severe și apar periodic. În acest caz, cele mai frecvente simptome includ durerea în perineu, precum și durerea în organele genitale externe. Un bărbat se poate confrunta cu dureri la urinare sau ejaculare și poate experimenta, de asemenea, o senzație neplăcută de presiune asupra vezicii urinare. Poate aparea, de asemenea, o disfuncție erectilă și un disconfort la ejaculare. Prostatita cronica nu se manifesta prin febră si nici prin dureri musculare.

Prostatita cronica se poate manifesta prin dureri in urmatoarele zone:

  • scrot
  • abdomenul inferior central
  • intre scrot si anus
  • penis
  • partea inferioara a spatelui

Durerea in timpul sau dupa ejaculare este un alt simptom comun al prostatitei care se poate manifesta prin:

  • dureri la nivelul organului genital mai accentuate in timpul sau dupa urinare;
  • durere in uretra;
  • urinari frecvente (peste > 8 urinari pe zi);
  • urgenta la urinare (sensatie puternica de urinare);
  • flux urinar slab ca presiune sau intrerupt.

In cazul prostatitei, vezica urinara incepe sa se contracte chiar si atunci cand stocheaza cantitati mici de urina, ducand la urinari tot mai frecvente.

Citeste si: Beneficiile sexului asupra sanatatii.

Prostatita bacteriana acuta se poate manifesta prin simptome precum:

  • urinari frecvente;
  • urgenta de a urina;
  • frisoane;
  • febra;
  • senzatie de arsura si dureri in timpul urinarii;
  • dureri in zona inghinal sau genitala, in partea inferioara a spatelui sau abdomenul inferior;
  • greata si varsaturi
  • senzatie de urinare in timpul somnului;
  • retentie urinara, din cauza incapacitatii vezicii de a elimina toata urina;
  • flux urinar cu jet slab sau intrerupt;
  • probleme la pornirea urinarii;
  • blocaj urinar.

prostata normala vs Prostatita

Cum se pune diagnosticul de prostatita?

Când vine vorba de prostatita, diagnosticul bolii se bazează pe teste si analize recomandate de medic. Diagnosticul de prostatita se bazeaza pe istoricul medical al pacientului si pe simptomele resimtite de acesta. Abia apoi se realizează tuseul rectal prin masarea  prostatei timp de 2 - 3 minute, pana la recoltarea secreției prostatice. De asemenea, poate fi necesară o examinare generală și un test de urocultura pentru diagnosticarea infectiilor de tract urinar. De asemenea, se utilizează examenul cu ultrasunete și hemocultura. Examenul rectal digital poate fi, de asemenea, util în stabilirea unui diagnostic. Atunci când se pune un diagnostic de prostatita cronică, se efectuează aceleași teste ca și pentru prostatita acută.

Care este tratamentul prostatitei?

Pacienții cred că tratamentul prostatitei la domiciliu este o soluție bună. Este important să evitați consumul de alcool, alimente picante și băuturi cu cofeină. Cu toate acestea, nici vizita la medic nu trebuie amânată. Prostatita necesită tratament, deoarece poate fi periculoasă pentru pacienți dacă este lăsată netratată.

Pentru tratamentul prostatitei acute, medicul vă poate recomanda să beți multe lichide. De asemenea, puteți trata prostatita acută cu analgezice și antispastice. În cazul formei bacteriene, însă, cele mai eficiente sunt antibioticele care se administrează pe cale orală. 

Tratamentul prostatitei cronice este mult mai dificil. În acest caz, este posibil să aveți nevoie de un medicament pentru prostată prescris de medicul dumneavoastră. Printre medicamentele utilizate pentru tratamentul prostatitei cronice să numara medicamente antiinflamatoare, analgezice sau antibioticele, precum și medicamente a căror sarcină este de a relaxa mușchii netezi. Cu toate acestea, uneori acestea se pot dovedi a fi ineficiente.

Barbatii cu disfuncție erectilă produsa de prostatita, pot intampina probleme să obțină sau să mențină o erecție suficient de fermă pentru a face sex. In acest caz, vestea bună este că există multe suplimente care ii pot ajuta. Vezi oferta de pastile pentru potenta

Complicații după prostatita netratată

Scopul tratamentului asupra prostatei este acela de a ajuta la prevenirea posibilelor complicații. Prostatita netratată, în special prostatita acută, poate contribui la retenția de urină în organism, ceea ce poate duce la afectarea rinichilor pe termen scurt.

Inflamația poate provoca, de asemenea, abcese la nivelul prostatei sau se poate transforma în forma cronică a bolii. Abcesul trebuie îndepărtat imediat, deoarece este o sursă de infecție. Sepsisul, adică răspunsul incorect al organismului la o infecție cu microorganisme, reprezinta, de asemenea, o complicație gravă care amenință viața și sănătatea umană.

Surse:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions-prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis-diagnosis-treatment/drc-20355771
  3. https://www.webmd.com/men/guide/prostatitis

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua