Priapismul este o erecție de lungă durată, dureroasă și involuntară, care nu are legătură cu excitația sexuală sau cu stimulii sexuali și afectează doar corpurile erectile ale organului genital, în timp ce capul rămâne moale. Poate dura de la câteva ore până la câteva zile sau chiar săptămâni și apare ca urmare a incapacității de a drena sângele din penis.
Priapismul este o afecțiune urologică care necesita ajutor medical cât mai urgent, deoarece există riscul de deteriorare permanentă a țesutului erectil al penisului și poate duce la apariția disfuncției erectile.
✓ Cauzele priapismului
✓ Tipuri de priapism
✓ Simptomele priapismului
✓ Diagnostic
✓ Tratamentul Priapismului
✓ Concluzie
Priapismul apare ca urmare a administrarii anumitor medicamente sau din cauza anumitor afectiuni medicale, deși în multe cazuri este dificil de stabilit cauza exactă. În ultima vreme, utilizarea medicamentelor sau a injecțiilor administrate în organul genital, în scopul tratării disfuncției erectile pot duce adesea la priapism. În plus, administrarea de antidepresive, precum și consumul de alcool sau droguri pot duce la priapism.
Afecțiunile medicale care duc la priapism sunt:
Mecanismului de producere al priapismului nu este pe deplin înțeleas, dar stim ca este o afecțiune complexă care implică sistemul vascular și nervos. În practica urologică, tumorile maligne sunt adesea văzute drept cauză. Acestea compromit circulația și duc la tromboza venelor de drenaj din zona genitală.
În medicina se disting două tipuri de priapism:
În priapismul de tip ischemic (venos, cu debit scăzut), care este mai frecvent, fluxul venos este obstructionat de trombi care încetinesc sau chiar blochează fluxul sanguin. Sângele pierde treptat oxigen și substanțe nutritive și în consecință, încep procese ireversibile de fibroză a corpilor cavernosi, care își pierd funcția de bază. Pot apărea, de asemenea, afectiuni precum fibroza și disfuncția erectilă sau chiar necroza și gangrena penisului.
Există, de asemenea, o afecțiune cunoscută sub numele de priapism intermitent, care este în esență o formă recurentă de priapism ischemic în care există o reapariție a simptomelor datoria aplatizarii penisului.
În trecut, principalele cauze ale priapismului ischemic erau tromboza pelvină de diverse etiologii sau modificările tumorale, iar organele genitale erau afectate secundar. In ziua de astăzi medicamentele utilizate pentru tratamentul disfuncției erectile par sa fie principala cauza a priapismul.
Deși sunt cazuri rar, există posibilitatea ca priapismul să apară la barbatii mai tineri, asociat cu boli ale sângelui, leucemie, limfom și anemie.
Priapismul non-ischemic (arterial cu debit mare) apare după o leziune a penisului, adică a arterelor, care umplu incontrolabil organul genital cu sânge arterial. Priapismul non-ischemic este nedureros, dar ca și ischemia duce la modificări în corpurile erectile ale organului genital si chiar la disfuncție erectilă.
Citeste si: Prostatita - cauze, simptome si tratament.
Principalele simptome ale priapismului sunt erecțiile puternice ale organului genital. Acestea pot apărea brusc, cel mai adesea în timpul nopții si se manifesta prin dureri severe. Deoarece erecția nu trece, după un anumit timp (de la două până la patru ore), apar dureri genitale din cauza ischemiei și acidozei locale.
În priapismul non-ischemic, durerea nu este prezentă și penisul poate fi parțial sau complet rigid. Durata priapismului poate fi variabilă de la câteva ore până la câteva săptămâni.
Cu cât a durat mai mult priapismul, cu atât sunt mai mari modificările în structura sinusurilor cavernoase, si cu atat mai severa impotența ulterioară. În unele cazuri, poate aparea o formă mai blândă, care să dispară spontan.
Priapismul este o afecțiune urologică care trebuie tratată cât mai urgent posibil, pentru a evita deteriorarea permanentă a țesutului erectil.
La diagnosticarea priapismului, este important să se facă un examen fizic al organelor genitale pentru a exclude prezența leziunilor peniane și perineale. După, se recomandă efectuarea hemoleucogramei complete, analiza factorilor de coagulare și masurarea presiunii oxigenului din sângele aspirat din corpurile cavernoase, precum și ecografia Doppler a penisului.
Tratamentul priapismului este complex și adesea fără succes - chiar și atunci când cauza este cunoscută. Acest lucru depinde in mare parte de timpul scurs între apariția simptomelor și vizita la medic. Trebuie sa stiti că priapismul este o afecțiune urologică urgentă care necesita tratament inca din primele ore. Dacă acest lucru nu se întâmplă, există riscul de deteriorare permanentă a țesutului erectil al penisului, ceea de poate duce la dezvoltarea disfuncției erectile.
Tratamentul priapismului difera in functie de forma afecţiunii. Puncția organului genital reprezinta principala abordare in cazul acestei afectiuni, deoarece ajuta la evacuarea sângelui sau a cheagurilor de sânge și irigarea normala a zonei.
Un alt tratament constă in injectarea intracavernoasă (adică injectarea directă în organul genital) a unor substante care atrofiază vasele de sânge si care pot da rezultate bune în tratamentul priapismului. Pe de altă parte, singurul tratament de succes al priapismului cu flux mare, cauzat de fistula arterio-venoasă este embolizarea fistulei.
Procedurile de mai sus nu reușesc dacă au trecut mai mult de 36 de ore de la debutul simptomelor, deoarece s-a dovedit că fibroza corpilor cavernoși cu disfuncție erectilă persistentă apare după acest timp.
Procedurile ulterioare au drept scop în primul rând reducerea priapismului și a umflăturii genitale. În anemia falciformă, oxigenarea, alcalinizarea și eritroforeza sângelui trebuie efectuate pentru a reduce concentrația unui tip special de hemoglobină.
In cazul leucemiei trebuie tratată afectiune de bază. Priapismul neurogen rezultat din afecțiuni ale creierului, măduvei spinării sau traumatisme poate fi tratat cu anestezie caudală sau rahidiană.
Daca esti in cautarea unui produs natural pentru disfunctia erectila, viziteaza pagina tratament naturist disfunctie sexuala masculina, unde ti-am pregatit o selectie de produse pe baza de plante.
În concluzie, trebuie subliniat încă o dată că priapismul care se manifesta printr-o erecție prelungită și mai ales dureroasă, este o afecțiune care necesită tratament medical de urgentă. Tratamentul rapid este crucial pentru a preveni afectarea țesuturilor cu posibile consecințe pentru menținerea unei erecții, adică posibila apariție a disfuncției erectile.
În tratamentul priapismului, medicii au posibilitatea de a alege principiile conservatoare și chirurgicale de tratament, în funcție de cauza afecțiunii, iar succesul depinde de timpul scurs de la dezvoltarea bolii până la intervenția în sine.
Nici o postare găsită