In limba romana: Sofran, Sofran de gradina, in ebraica: Karkom, in franceza Safran, in engleza: Saffron, in germana: Safran. Denumirea stiintifica: Crocus savitus, Familia Iridaceae.
Descriere stiintifica: Planta perena, inalta de 8-30 cm, cu bulb globulos, acoperita de resturile reticulate ale tecii. Are numeroase frunze, drepte, late pana la 3 mm, ciliate pe margini si pe nervuri. Se dezvolta odata cu florile. Florile sunt parfumate, depasite uneori de frunze. Perigonul este violet deschis, cu lacinii obtuze, alungit eliptice, in partea interioara, la baza, paroase. Staminele au filamentele albe si anterele galbene. Stilul este lung de 10 cm si filiform. Stigmatul este portocaliu-rosu, adanc trifidat, cu marginea intreaga sau slab crenata, lucios. Capsula este ovoidala, triunghiulara. Pentru a se obtine seminte, fecundarea se face artificial.
Aceasta specie a fost cultivata din cele mai vechi timpuri pentru stilele si stigmatele ei, fiind folosita drept condiment si colorant alimentar. De altfel, Sofranul este mentionat intr-un papirus egiptean din 1550 i.Hr. Vechea lui denumire era Asstar, de origine araba.
Compozitie, prorpietati:
Stigmatele contin un ulei esential incolor, de tip terpetic, o cantitate mica de compusi aromatici si urme de cineol, care imprima mirosul caracteristic al materiei prime (stigmatele si mici fragmente din stil). Mai contine un glicozid amar - picrocrocina, picrocrocetina, tot un glicozid foarte complex, care prin dedublare da fructoza, un alcool tertiar numit sativol, oftalina si acid formic. Crucina, substanta coloranta din Sofran, este tot de natura glicozidica, prin hidrozila, aceeasta da glucoza si crocetina, foarte solubila in mediu alcalin.
Actiune farmatologica, utilizari:
Actiuni atribuite: carminativa, diaforetica, emenagoga, expectoranta, narcotica, sedativa, spasmolitica (antispasmodica), stimulent al sistemului nervos, afrodiziac.
Sofranul se poate lauda cu o lunga istorie a utilizarii in scopuri medicale. In timp, a fost inlocuit cu alte plante, care prezinta aceleasi efecte terapeutice, dar fara riscurile la care expun pacientul anumite substante din compozitia chimica a Sofranului. A intrat in compozitia Elixirului Garna si in Laudanum Sydenham, in prezent abandonate.
In scopuri terapeutice sunt folosite stigmatele si stilele, cu rezultate in hemoragiile uterine cronice, pentru a produce menstruatia si a calma durerile specifice, utilizarea se face numai la recomandarea specialistului si sub stricta lui supraveghere. Din stigmate se obtine in laborator un analgeaic dentar. Se utilizeaza, in cantitati mici, in industria alimentara, pentru proprietatile colorante. In vopsitorie, florile se folosesc pentru culorarea fibrelor vegetale naturale.
Contraindicatii:
Utilizarea populara ca emenagog sau avortiv este foarte periculoasa si contraindicata. Dozele mai mari pot fi narcotice, iar de la 10g in sus pot provoca avortul.
Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022
Nici o postare găsită