Prostata - Infectiile aparatului genital masculin

16-05-2017
de catre SAM Distribution
Prostata - Infectiile aparatului genital masculin

Prostata (simptome, tratament)

Infectia prostatei ( prostatita) afecteaza barbatii de toate varstele, cu o fregventa mai mare la adultii tineri.Ea poate fi acuta sau poate deveni cronica. Prostatita este produsa in general de o infectie bacteriana care se poate transmite pe cale sexuala. Ea afecteaza mai ales barbatii intre 30 si 40 de ani. 

Prostatita acuta

Prostatita acuta este o infectie a tesutului functional ( parenchim) al prostatei. Exista mai multe tipuri de prostatita, dar cele mai fregvente sunt prostatitele bacteriene produse de germeni urinari. In principiu, in infectie este implicat un singur germen, iar cel mmai fregvent este vorba de un colibacil, Escherchia coli.

Simptome: Boala, cu debut brutal, este caracterizata prin febra mare (39 - 40 grade) cu frisoane si tulburari urinare;arsuri la mictiune, mictiuni fregvente, imperioase, sau dimpotriva, rare, putand ajunge pana la retentia acuta de urina. Aceste tulburari sunt insotite de dureri in pelvis.

Diagnostic

Tuseul rectal deceleaza o prostata foarte dureroasa, in tensiune si cu volum marit. Germenul patogen este pus in evidenta prin examen citobacteriologic al urinei (ECBU) cu antibiograma. Daca diagnosticul este greu de stabilit, se poate recomanda o ecografie transrectala de prostata.

Tratament

Consta in repaus si administrare de antibiotice (fluorochinolone). Acestea din urma sunt administrate pe cale injectabila sau in perfuzie, in formele grave, apoi, dupa disparitia semnelor infectioase, pe cale orala. Durata minima a tratamentului este de 4 saptamani, pentru a evita eventualele recidive.

Evolutie

Cu tratament bine condus, vindecarea este obtinuta fara complicatii. In cazul tratamentului insuficient, prostatita poate deveni cronica.

Prostatita cronica

Prostatita cronica este o infectie cronica a prostatei, cauzata de prezenta unor microabcese ai a unei inflamatii importante. Ea apare dupa o prostatita acuta insuficient tratata si recidivanta, dar poate fi produsa si de o strictura uterala, data de un adenom de prostata sau de prezenta calculilor in interiorul prostatei.

Simptome

Prostatita cronica are numeroase semne: dureri perineale, arsuri la urinat, secretie uretrala, dureri la ejaculare ect. Evolutia are loc cel mai fregvent prin puseuri infectioase suscesive. 

Diagnostic

Are la baza tuseul rectal, care decelereaza o prostata dureroasa, si examenul citobacteriologic urinar (ECBU), care evidentiaza prexenta germenilor. Radiografiile permit cautarea unei cauze favorizante (structura uretrala, adenom de prostata).

Tratament

Tratamentul antibiotic este de lumga durata ( minim trei luni) si necesita supraveghere clinica si bacteriologica regulat.

Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022

Comment-uri

Se implinesc 16 ani de cand am inceput si am urmat continuu tratament pentru prostata.De cativa ani ma tratez cu tamsulosina si dustasterina (Omnic Tocas+Avodart,sau Duodart).Am prostata mult marita,dar tratamentul a condus la oreducere insemnata a urinarilor (ziua si noaptea).Analizele PSI si PSA sunt in limitele normalului sau usor marite (10-20 %).De doi ani ma confrunt cu urmatoarea problema (am 80 de ani): uneori (interval 3-4 luni)am o scurgere mica de culoare maronie,vascoasa.(mentionez ca dintr-un motiv sau altul uneori ma excit).Atunci cand se intampla,simt ca prostate este mai inflamata).Nu ma doare nimic si urinarea nu este influentata.Trebuie sa ma ingrijorez,trebuie sa ma tratez cu ceva ?.Am exclus si exclud in continuare o operatie.Sper ca ma veti ajuta,drept pentru care va multumesc de acum.
Postare noua