Metode contraceptive - ghid complet, sfaturi si recomandari

21-05-2017
de catre SAM Distribution
Metode contraceptive - ghid complet, sfaturi si recomandari

Ghid complet de metode contraceptive 

Metodele de contracepție pot fi naturale, hormonale, chimice și mecanice. Fiecare are o acțiune și un scop diferit. Pentru ca o metodă contraceptivă să fie sigură și eficientă, este important să se ia în considerare vârsta femeii, starea de sănătate și nevoile ei. Aflați despre avantajele și dezavantajele diferitelor metode contraceptive.

Potrivit unui studiu realizat de INSSE (Institutului Național de Statistică), în tara noastra se înregistrează anual, 12.073 de gravide, cu varsta cuprinsa între 15 si 19 ani, dintre care un numar de 7547 aleg să întrerupă sarcina.

Un alt studiu realizat de IPP (Institutul pentru Politici Publice) a scos la iveală faptul că multe dintre femeile românce nu sunt înştiinţate suficient în privința opțiunilor viabile pe care le au asupra celor mai bune metode contraceptive: „ aproximativ 88 % dintre femeile românce au auzit de prezervativ, si stiu cum se foloseste, peste 75% dintre femeile românce nu au auzit niciodata de sterilet sau de diafragmă, 49% ştiu despre contracepţia de urgenţă, 79% ştiu despre pilule contraceptive, aproximativ 10% au auzit despre inel, contraceptive injectabile sau plasture şi doar 8% au auzit despre spermicid.”

Potrivit ONU (Organizația Națiunilor Unite), România este țara cu rata cea mai mare de avorturi din Europa: la 1000 de nașteri avem 480 de avorturi. 

Informații generale despre metodele contaceptive 

Metodele de contracepție sunt diverse - există câteva zeci de tipuri din care puteți alege: plasturi, injecții, inserții, prezervative, ovule, implanturi, etc. Unele măsuri sunt bune pentru o adolescentă care își începe viața sexuala, altele pentru o mamă care alăptează și altele pentru o femeie matură. Unele metode contraceptive sunt concepute pentru femeile care nu au născut, altele sunt concepute pentru femeile care nu mai vor să aibă mai mulți copii. În plus, aveți nevoie de o anumita siguranță atunci când aveți relații sexuale ocazional și de alta atunci când aveți un partener. Există, de asemenea, soluții pentru femeile organizate și pentru cele care uită sau au un stil de viață agitat. 

Deși există o scădere naturală a fertilității odată cu vârsta, femeile ar trebui să fie sfătuite sa foloseasca metode contraceptive dupa 45 - 49 de ani. În cazul în care momentul menopauzei nu este clar femeile pot continua să utilizeze contracepția până la vârsta de 55 de ani și apoi să se oprească.

Toate metodele de contracepție diferă atât prin eficacitatea lor, cât și prin modul în care sunt utilizate. Eficacitatea lor poate fi măsurată prin indicele Pearl, care arată câte femei din 100 vor rămâne însărcinate în decurs de un an de la utilizarea unei metode contraceptive date (adică procentul de eșec al unei metode date). Cu cât valoarea indicelui este mai mica, cu atât eficacitatea metodei de contraceptie este mai mare. În acest articol, vă prezentăm pe scurt fiecare tehnică, astfel încât fiecare femeie să poată alege în mod conștient metoda care i se potrivește cel mai bine.

Cu toate acestea, ar trebui să ne amintim că niciuna dintre metodele disponibile în prezent nu oferă o protecție 100% împotriva sarcinii. Metoda contraceptivă trebuie aleasă împreuna cu medicul ginecolog, care va lua în considerare starea de sănătate, rezultatele testelor, istoricul bolilor, precum și așteptările și preocupările tale.


Factorul de siguranță: indicele Pearl
este de o importanță esențială pentru a putea evalua fiabilitatea unui contraceptiv într-un mod standardizat. În acest scop, biologul Raymond Pearl (1879-1940) a dezvoltat așa-numitul index Pearl. Succesul metodelor de contracepție se măsoară în studiile științifice după cum urmează: Dacă 100 de femei folosesc aceeași metodă pentru un an de contracepție, atunci numărul femeilor care rămân însărcinate în această perioadă corespunde indicelui Pearl. Deci, dacă trei femei rămân însărcinate în ciuda contracepției, aceasta corespunde unui index Pearl de 3 și indică astfel rata de eșec a metodei contraceptive alese. Cu cât este mai scăzut indicele Pearl al unei metode, cu atât este mai sigura


Metodele contraceptive existente pe piață

Contracepția este o acțiune de prevenire a sarcinii. Metodele contraceptive disponibile in momentul de fata, sunt împărțite în mai multe tipuri, in funcție de nevoile tale sau ale partenerului. Ele pot fi naturale, hormonale, chimice și mecanice. 

Contraceptivele hormonale (aici regasim injecțiile hormonale, inelul vaginal, pilula contraceptivă);
Metode contraceptive de barieră (peliculele contraceptive, gelurile, bureții, diafragma, prezervativele pentru bărbați si pentru femei, spumele și ovulele);
Dispozitivele intrauterine;
Metode contraceptive de urgență;
Metoda calendarului
Contracepția definitivă la bărbați: Vasectomia

1. Metode hormonale de contracepție

Metodele hormonale, așa cum sugerează și numele, se bazează pe administrarea de hormoni pentru a preveni ovulația și fertilizarea. În prezent, contracepția hormonală este utilizată doar de femei. Există multe forme de medicament în metoda hormonală. Următoarele sunt disponibile pe piață: injecții sau pilule contraceptive (cea mai populară formă de contracepție hormonală) 

Pastilele contraceptive și în general - contracepția hormonală - este una dintre cele mai populare și fără îndoială printre cele mai eficiente metode de contracepție. Dozele selectate corespunzător de hormoni sexuali sintetici - luate sub formă de tablete, plasturi sau injecții  - reglează funcționarea corpului feminin în așa fel încât să oprească ovulația, să reducă grosimea endometrului și să îngroșeze mucusul din colul uterin (ceea ce creează o barieră mecanică pentru spermatozoizi).

✓ Contraceptivele orale combinate (cu 2 componente) - De ce pastila cu două componente? Deoarece, spre deosebire de preparatele cu un singur component, conține două componente: estrogen și progestogen cu eficacitate crescută în prevenirea sarcinii. Progestogenii sunt substanțe naturale sau sintetice care acționează ca progesteron. În funcție de tipul de progestogen conținut în comprimat, acestea diferă în ceea ce privește puterea, posibilele simptome și efecte non-contraceptive.  După ce începeți să luați pilula contraceptivă combinată, este posibil să prezentați reacții adverse tranzitorii, cum ar fi tensiune crescută și durere la nivelul sânilor, umflarea picioarelor și senzație de greutate la nivelul abdomenului inferior, greață, dureri de stomac, durere și ameţeală. Aceste simptome dispar odata cu continuarea administrarii comprimatelor.

✓ Contraceptivele orale numai cu progestogeni - Spre deosebire de contracepția cu două componente, aceste preparate conțin doar progestogen - un derivat sintetic al progesteronului. Acestea acționează prin inhibarea ovulației, creșterea densității mucusului cervical, perturbarea motilității trompelor uterine (reducerea mobilității cililor trompei uterine) și prevenirea implantării prin modificări ale cantității și calității glandelor endometriale. În cazul tabletelor orale cu un singur component, este extrem de important să luați preparatul la timp, practic la aceeasi oră, ca să fie pe deplin eficient în prevenirea sarcinii nedorite. 

✓ Inelul vaginal - este o formă de contracepție hormonală, în care etinilestradiolul și un progestogen sunt absorbite din vagin în fluxul sanguin pe măsură ce inelul intră în contact cu mucoasa vaginală, ocolind tractul gastro-intestinal. Această metodă este bine tolerată și foarte acceptată de pacienți, iar comoditatea utilizării și un număr mic de efecte secundare o fac să fie din ce în ce mai des aleasă de către femei. 

✓ Plasturele hormonal - plasturii conțin aceleași substanțe active care sunt prezente si în preparatele orale. Avantajul acestei metode este aplicarea plasturelui o dată pe săptămână pe pielea feselor, abdomenului sau brațelor. Eficacitatea acestei forme de contracepție nu este afectată de activitățile zilnice normale (activitate fizica intensa, saună, piscină, etc).

✓ Contraceptivul injectabil - administrat intramuscular, oferă protecție pentru o perioadă de trei luni. În acest caz, indicele Pearl este 0,3.

✓ Implanturile subdermice - sunt sub formă de tije mici din plastic, care sunt plasate sub piele pe interiorul antebrațului. Implantul eliberează doze mici de progestativ în organism. Proprietățile sale contraceptive durează până la 5 ani. Implantul este extrem de eficient, indicele Pearl este 0,09.

Cisteste si Top 5 pozitii sexuale care iti ofera placere in dormitor

2. Dispozitivele intrauterine: steriletul

✓ Steriletul este un dispozitiv contraceptiv ce se introduce in uter. El se numara printre mijloacele contraceptive cel mai des utilizate. Este foarte eficient, dar nu poate fi folosit de toate femeile. Steriletul este contraceptivul cel mai eficient dupa pastile, cu o rata de esec de 0,3-2%. El nu implica nici un fel de constrangeri, dar necesita supraveghere ginecologica regulata.

Steriletele sunt mici dispozitive din plastic, de 3-4 cm lungime, cu un fir care le semnaleaza prezenta si ajuta la extractie. Au forme si dimensiuni variabile, adaptate uterului si sunt disponibile in 2 variante: steriletul cu fir de cupru sau sterilerul hormonal. Durata de eficienta este de la 18 luni pana la 5 ani. Exista doua mari tipuri de sterilete: steriletele numite "pasive" sau inerte, care sunt din polietilena, si steriletele numite "active", la care se adauga cupru sau o substanta numita levonorgestrel, pentru a le creste eficienta. In prezent, cele mai utilizate sunt steriletele active, deoarece sunt mai mici, mai eficiente si produc mai putine efecte secundare. Steriletul cu cupru este bun pentru majoritatea femeilor si are o durata de actiune de 2-5 ani, in functie de model. Recent comercializat, steriletul cu lovonorgestrel este eficient 5 ani si asigura o foarte buna protectie contraceptiva (rata de esec 0,2%). Steriletul se aplica de catre medic, iar dupa expirare, se extrage tot de catre acesta.

Mod de actiune - plasat in interiorul uterului, steriletul actioneaza pe de o parte ca un corp strain, iar pe de alta ca agent de infertilitate. Prezenta unui corp strain antreneaza o inflamatie a mucoasei uterine care impiedica fecundatia: macrofagele (un tip de celule albe) mobilizate local distrug spermatozoizii la trecerea prin uter sau inhiba implantarea ovulului fecundat in peretele uterin. In cazul steriletelor cu cupru, metalul exercita si o actiune toxica directa asupra spermatozoizilor si a ovulului, alterand mucoasa uterina. Spre deosebire de pilula, aceasta metoda contraceptiva nu modifica secretia hormonala. Modul sau de actiune este strict mecanic, ciclul menstrual si ovulatia nefiind influentate si nu are nici un efect asupra greutatii corporale si a tensiunii arteriele. Pe plan sexual, steriletul este imperceptibil si nu jeneaza la contactul sexual.

3. Metode contraceptive de barieră (peliculele contraceptiv, prezervative, ovulele)

Prezervativul - pe langa eficienta sa contraceptiva, prezervativul masculin asigura cea mai buna protectie fata de bolile cu transmitere sexuala, in special fata de SIDA. Prezervativul este un rezervor cilindric din latex, care se aplica pe penis inainte de contactul sexual. El impiedica trecerea spermei in caile genitale ale femeii, constituind un mijloc de contraceptie, dar si o protectie fata de bolile cu transmitere sexuala, deoarece suprima orice contact direct intre mucoasele genitale ale celor doi parteneri.

Pentru a fi eficient, prezervativul trebuie sa indeplineasca anumite norme legale, iar modul de utilizare trebuie respectat. Prezervativul este de unica utilizare: trebuie folosit un nou prezervativ pentru fiecare contact. El trebuie aplicat imediat ce penisul intra in erectie si inainte de orice contact cu vaginul. Pentru a evita ruperea sau scurgerea spermei, rezervorul de la extremitatea sa trebuie golit de aer. Cu cealalta mana se deruleaza prezervativul pana la baza penisului, evitandu-se formarea de pliuri. Nu trebuie intins prea tare, pentru a nu se rupe. Daca prezervativul se deruleaza dificil, se poate sa fi fost pus pe dos: in acest caz, este preferabil utilizarea altui prezervativ. Dupa ejaculare, barbatul retrage penisul imediat, tinand prezervativul la baza penisului, pentru ca acesta sa nu alunece, sa nu ramana in vagin sau sa se scurga sperma pe langa el.

✓ Prezervativul feminin - de fabricatie recenta, nu este comercializat decat in cateva tari, printre care SUA, Spania, Elvetia si Marea Britanie. Are aspectul unui sac, ca un deget de manusa, care se introduce in vagin. La capatul inchis, are un inel flexibil care il mentine pe loc, in fundul vaginului. Cealalta extremitate, mentinuta printr-un al doilea inel care tine deschis prezervativul, este plasata in afara vulvei. Cand barbatul ejaculeaza, sperma este mentinuta in prezervativ. Ca si prezervativul masculin, cel feminin se introduce inainte de contactul sexual si este de unica utilizare. Din pacate, este destul de scump, iar eficienta sa in privinta riscului de infectie prin BTS (dintre care si SIDA) nu este totala, mai ales pentru barbati.

✓ Spermicidele - previn fertilizarea prin inactivarea sau distrugerea spermei. Cel mai frecvent utilizat agent de acest tip este nonoxinol-9, care dăunează membranelor celulelor spermatozoide. Alte substanțe utilizate cu efecte similare cu octoxinolul, menfegolul și clorura de benzalconiu. Sunt disponibile sub formă de creme spermicide, geluri și spume, precum și ovule vaginale, tablete și tampoane.

✓ Diafragma - cunoscută și sub denumirea de membrană vaginală este un dispozitiv intrauterin realizat din silicon cu eficiență de 85%. Mărimea ar trebui, selectată de un ginecolog. Pentru a-i crește eficacitatea, se recomandă utilizarea acesteia împreună cu un spermicid. Cu o astfel de combinație, eficacitatea sa variază de la 6 (IS) la 20 (TS).

4. Contracepția de urgență (pastila de a doua zi)

În cazul unui act sexual neprotejat sau al unui eșec contraceptiv, pastila de a doua zi te poate ajuta sa previi o sarcină nedorită. Cu câteva zile înainte de ovulație și chiar în ziua ovulației, probabilitatea de sarcină este cea mai mare. Spermatozoizii sunt în general capabili de supraviețuire și fertilizare timp de cinci până la șapte zile. Pastila de a doua zi inhibă sau întârzie ovulația.
Contracepția de urgență este și va fi întotdeauna o cursă împotriva timpului: cu cât este luat mai devreme tratamentul, cu atât este mai eficient.

5. Metoda Calendarului

Perioada de fertilitate este calculata dupa diferiti parametri: stiind ca ovulatia are loc in a 14-a zi de ciclu, ca spermatozoizii supravietuiesc trei zile in trompele uterine si ca ovulul este fecundabil timp de doua zile, perioada fertila, dupa adaugarea unei marje de siguranta de o zi inainte si dupa, va fi in zilele 10-17. Acest calcul se poate individualiza, pentru fiecare femeie, in functie de ciclu. Se încearcă calcularea timpului fertil pe baza ciclurilor anterioare. Dar chiar și un ciclu regulat este întotdeauna supus fluctuațiilor.

6. Vasectomia

Sterilizarea la bărbați înseamnă că materialul seminal nu mai poate ajunge la uretra și astfel spre exterior în timpul unui orgasm. Prin urmare, vasectomia reprezinta o metoda contraceptiva foarte sigura Indicele Pearl este foarte mic, variaza intre 0,1 - 0,15. Masculinitatea (potența) rămâne 100% chiar și după vasectomie. Deoarece sterilizarea nu afectează sistemul hormonal

După o vasectomie, fertilitatea poate fi în principiu restabilită cu o altă intervenție. Capetele cusute ale canalelor deferente sunt cusute din nou împreună. Probabilitatea de a redeveni fertil este de aproximativ 85%. Dupa acest procedeu sperma poate sa sa piarda din mobilitate si spermatozoizii sa fie mai puțini ca număr.

Eficacitatea metodelor contraceptive este după cum urmează (de la cea mai eficientă la cea mai puțin eficientă; valorile dinaintea barei indică eficacitatea în utilizarea ideală, după bară indică eficacitatea în utilizarea normală, ceea ce implică erori umane):

  • implant contraceptiv hormonal monocomponent: 99,95% / 99,95%
  • vasectomie: 99,9% / 99,85%
  • DIU (spirală): 99,8% / 99,8%
  • pastile contraceptive bicomponente: 99,7% / aprox. 91%
  • plasturi contraceptivi: 99,7% / aprox. 91%
  • inele vaginale (inele contraceptive): 99,7% / aprox. 91%
  • metoda termică simptomatică: 99,36% / aprox. 76%
  • pastile contraceptive monocomponente: 99,5% / aprox. 91%
  • prezervativ masculin: 98% / 82%
  • raport intermitent: 96% / 78%
  • diafragmă: 94% / 88
  • bureți vaginali înmuiați în spermicide: 80-91% / 76-88%
  • spermicide: 82% / 72%.

Contracepția vaginală si toate aceste metode contraceptive nu afectează negativ parametrii vieții sexuale și chiar dimpotrivă, cresc calitatea experiențelor intime.

Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua