Metode contraceptive naturale

21-05-2017
de catre . Admin
Metode contraceptive naturale

Metode contraceptive naturale - Pastilepotentasam.ro

Metodele contraceptive naturale au la baza abstinenta sexuala in perioada de ciclu in care femeia este fertila. Pentru ca metodele naturale sa fie eficiente, femeia trebuie sa stie in care zile din ciclu este fertila pentru a putea evita orice contact sexual.

Metoda calendarului

Perioada de fertilitate este calculata dupa diferiti parametri: stiind ca ovulatia are loc in a 14-a zi de ciclu, ca spermatozoizii supravietuiesc trei zile in trompele uterine si ca ovulul este fecundabil timp de doua zile, perioada fertila, dupa adaugarea unei marje de siguranta de o zi inainte si dupa, va fi in zilele 10-17 ale ciclului. Acest calcul se poate individualiza, pentru fiecare femeie, in functie de ciclu.

Metoda temperaturii

Curba temperaturii, obtinuta prin masurarea temperaturii zlnic, dimineata la aceeasi ora, imediat dupa trezire, reflecta diferitele etape ale ciclului: primei faze, in care temperatura se situiaza sub 37 grade celsius, ii urmeaza o faza de platou, in care temperatura este peste 37 de grade, care incepe in jurul zilei a 14 a a ciclului (ovulatia). Pentru a putea avea contacte sexuale neprotejate, cuplul trebuie sa astepte a 3 a zi de temperatura crescuta, de cand poate continua pana la menstruatie. La sfarsitul menstruatiei incepe o noua perioada de abstinenta. Aceasta metoda obliga la abstinenta (sau contacte protejate) de lunga durata, pana in ziua a 17- a a ciclului.

Metoda glerei cervicale

Glera cervicala sufera modificari in timpul ciclului menstrual: vascoasa la inceputul ciclului, ea devine mai fluida, filanta si elastica, spre a 13-a zi (la un ciclu de 28 de zile), pentru a redeveni vascoasa pana la menstra. Cunoasterea acestor modificari ciclice ale glerei cervicale duce la repararea perioadei ovulatorii. Dificultatile de interpretare fac ca aceasta metoda sa aiba o fiabilitate redusa.

Limite

Aceasta metoda necesita cicluri menstruale regulate si implica unele constrangeri (luarea temperaturii, observarea glerei cervicale...), cuplu fiind obligat la o perioada de abstinenta destul de lunga (ca la metoda temperaturii). Unii factori pot influienta datele observatiei (febra, infectia genitala...) si pot duce la erori de temperatura. Prin urmare, rata de esec este ridicata (pana la 25%). Pentru a creste eficienta acestor metode, ele se pot combina, cuplu putand folosi contraceptive locale (prezervativ, spermicide, diafragma) in perioadele de risc.

Metoda retragerii

Consta in intreruperea contactului sexual de catre barbat, inainte de ejaculare. Aceasta metoda are si o rata de esec importanta, deoarece barbatul poate avea dificultati in mentinerea controlului si din cauza faptului ca se poate scurge sperma si inainte de ejaculare.

Steriletul

Steriletul este un dispozitiv contraceptiv ce se introduce in uter. El se numara printre mijloacele contraceptive cele mai utilizate. Este foarte eficient, dar nu poate fi folosit de toate femeile. Steriletul este contraceptivul cel mai eficient dupa pilula, cu o rata de esec de 0,3-2%. El nu implica nici un fel de constrangeri, dar necesita supraveghere ginecologica regulata.

Tipuri de sterilet

Steriletele sunt mici dispozitive din plastic, de 3-4 cm lungime, cu un fir care le semnaleaza prezenta si ajuta la extractie. Au forme si dimensiuni variabile, adaptate uterului. Durata de eficienta este de 18 luni- 5 ani. Exista doua mari tipuri de sterilete: steriletele numite "pasive" sau inerte, care sunt din polietilena, si steriletele numite "active", la care se adauga cupru sau o substanta numita levonorgestrel (progresiv de sinteza), pentru a le creste eficienta. In prezent, cele mai utilizate sunt steriletele active, deoarece sunt mai mici, mai eficiente si produc mai putine efecte secundare. Steriletul cu cupru este bun pentru majoritatea femeilor si are o durata de actiune de 2-5 ani, in functie de model. Recent comercializat, steriletul cu lovonorgestrel este eficient 5 ani si asigura o foarte buna protectie contraceptiva ( rata de esec 0,2%). Steriletul se aplica de catre medic, iar dups expirare, se extrage tot de catre acesta.

Mod de actiune

Plasat in interiorul uterului, steriletul actioneaza pe de o parte ca un corp strain, iar pe de alta ca agent de infertilitate. Prezenta unui corp strain antreneaza o inflamatie a mucoasei uterine care impiedica fecundatia si nidatia: macrofagele (un tip de celule albe) mobilizate local distrug spermatozoizii la trecerea prin uter sau inhiba implantarea oului fecundat in peretele uterin. In cazul steriletelor cu cupru, metalul exercita si o actiune toxica directa asupra spermatozoizilor si a oului, alterand mucoasa uterina. Spre deosebire de pilula, aceasta metoda contraceptiva nu modifica secretia hormonala. Modul sau de actiune este strict mecanic, ciclul menstrual si ovulatia nefiind influientate, si nu are nici un efect asupra greutatii corporale si a tensiunii arteriele. Pe plan sexual, steriletul este imperceptibil si nu jeneaza la contactul sexual.

Prezervativul

Pe langa eficienta sa contraceptiva, prezervativul masculin asigura cea mai buna protectie fata de bolile cu transmitere sexuala, in special fata de SIDA. Prezervativul este un rezervor cilindric din latex, care se aplica pe penis inainte de contactul sexual. El impiedica trecerea spermei in caile genitale ale femeii, constituind un mijloc de contraceptie, dar si o protectie fata de bolile cu transmitere sexuala, deoarece suprima orice contact direct intre mucoasele genitale ale celor doi parteneri.

Aplicarea sau folosirea prezervativului pentru a fi eficient

Pentru a fi eficient, prezervativul trebuie sa indeplineasca anumite norme legale, iar modul de utilizare trebuie respectat. Prezervativul este de unica utilizare: trebuie folosit un nou prezervativ pentru fiecare contact. El trebuie aplicat imediat ce penisul intra in erectie si inainte de orice contact cu vaginul. Pentru a evita ruperea sau scurgerea spermei, trebuie golit de aer rezervorul de la extremitatea sa, tinindu-l police si index. Cu cealalta mana se deruleaza prezervativul pana la baza penisului, evitandu-se formarea de pliuri. Nu trebuie intins prea tare, pentru a nu se rupe. Daca prezervativul se deruleaza dificil, se poate sa fi fost pus pe dos: in acest caz, este preferabil utilizarea altui prezervativ. Dupa ejaculare, barbatul retrage penisul imediat, tinand prezervativul la baza penisului, pentru ca acesta sa nu alunece, sa nu ramana in vagin sau sa se scurga sperma pe langa el.

Prezervativul feminin

De fabricatie recenta, nu este comercializat decat in cateva tari, printre care SUA, Spania,Elvetia si Marea Britanie. Are aspectul unui sac, ca un deget de manusa, care se introduce in vagin. La capatul inchis, are un inel flexibil care il mentine pe loc, in fundul vaginului. Cealalta extremitate, mentinuta printr-un al doilea inel care tine deschis prezervativul, este plasata in afara vulvei. Cand barbatul ejaculeaza, sperma este mentinuta in prezervativ. Ca si prezervativul masculin, cel feminin se introduce inainte de contactul sexual si este de unica utilizare. DIn pacate, este destul de scump, iar eficienta sa in privinta riscului de infectie prin BTS (dintre care si SIDA) nu este totala, mai ales pentru barbati.

Tipuri de prezervative

Exista mai multe modele de prezervative: cu sau fara rezervor pentru sperma, cu sau fara lubrefiant, mai mari sau mai mici, mai groase sau mai subtiri. Modelele lubrefiante ( majoritatea celor utilizate in prezent) sunt recomandate pentru contactele genitale. Daca prezervativul nu este lubrifiat, sau daca femeia doreste sa puna un lubrefiant in vagin, nu trebuie utilizate niciodata produse cum ar fi uleiurile de corp sau vaselina, deoarece acestea pot deteriora sau gauri latexul, facandu-l ineficient. Este de preferat sa se utilizeze lubrefiantii aposi, comercializati prin farmacii, care sunt eficienti, indolori si nu produc iritatii. In caz de raport sexual anal (sodomie), este recomandata utilizarea unui model lubrefiant, mai rezistent si mai gros. Prezervativele sunt in general ambalate in pliculete individuale sterile. Pentru a fi eficiente, ele trebuie pastrate in ambalajul original, ferite de caldura, lumina si umiditate.

Efectul contraceptiv

In afara metodei nesigure a "retragerii"(coit intrerupt), prezervativul este singura forma de contraceptie masculina. Usor de utilizat, este convenabil pentru orice barbat. In plus, pentru ca diminuiaza sensibilitatea penisului, el permite prelungirea duratei contactul si a placerii pentru ambii parteneri. Daca tinerii fara experienta au dificultati legate de utilizarea sa, dupa desprinderea acesteia, el ramane cea mai buna contraceptie pentru contactele sexuale rare, ocazionale sau neprevazute. Prezervativele au o rata de esec de 2-10%, adica 2-10 sarcini nedorite la 100 femei pe o perioada de un an. Esecurile sunt cauzate in principal de utilizarea necorespunzatoare si rupturile prezervativului, care pot surveni daca se aplica un lubrefiant uleios (vaselina), daca este depasit termenul de valabilitate sau daca a fost pastrat in conditii necorespunzatoare. In cazul utilizarii gresite sau a ruperii prezervativului, femeia trebuie sa consulte medicul in primele 72 de ore, deoarece i se poate prescrie un contraceptiv de urgenta. 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua