Medicamentele si viata sexuala

23-05-2017
de catre SAM Distribution

Medicamentele si viata sexuala - Pastilepotentasam.ro

Numeroase medicamente au efecte, dorite sau nu ( substante care influienteaza sexualitatea, dar nu sunt destinate tratarii unei tulburari sexuale), asupra comportamentului sexual, fiziologiei dorintei sau functiei de reproducere. Medicamentele destinate tratarii bolilor nelegate de sexualitate au efecte secundare asupra dorintei sau capacitatii de a obtine erectii satisfacatoare. Alte produse terapeutice exercita o actiune fie asupra organelor genitale, fie asupra sistemului nervos. Unele dintre aceste medicamente sunt prescrise pentru remedierea tulburarilor sexuale sau a unor afectiuni ale organelor genitale.

Medicamente care influienteaza sexualitatea

 Sunt substante prescrise pentru tratarea diferitelor boli, afectiuni fara legatura cu activitatea sexuala ( hipertensiune, epilepsie, cancer...ect), dar care, indirect, actioneaza uneori asupra sexualitatii, diminuind dorinta si/ sau erectiile, sau producand caractere sexuale secundare ale sexului opus ( tratamentul hormonal al unor cancere la femeie). Acest efect secundar este intodeauna reversibil, pacientul respectandu-si potentialul sexual dupa oprirea tratamentului. Unele dintre aceste medicamente sunt indispensabile pentru perioade lungi de timp, de exemplu in caz de epilepsie; efectele lor secundare, mai mult sau mai putin importante de la o persoana la alta, nu apar decat dupa un timp, in care adesea boala este tratata eficient. Medicii cunosc aceste efecte secundare si stabilesc, in acord cu pacientul, cea mai potrivita prescriere, cu cele mai mici tulburari. 

Medicamente responsabile de diminuarea erectiilor

Sunt hipotensoarele, prescrise pentru scaderea tensiunii arteriele; digitala, recomandata pentru mentinerea activitatii cardiace (este un miocardiotonic); vasoconstrictoarele, utilizate in caz de rinoree (guturai), al caror efect efecte antierectie este evident, dar trecator, si care pot antrena si ejaculari dureroase.

Mitul Afrodiziacelor

Din toate timpurile, diferite substante au fost laudate pentru pretinsa capacitate de a trezi sau stimula dorinta sexuala. De fapt, in afara hormonilor feminini prescrisi femeilor la menopauza, care contribuie, daca este necesar, la cresterea dorintei, nu exista in prezent nici un medicament capabil sa provoace fara efecte nedorite o hiperactivitate sexuala. Drogurile despre care se spune ca au efecte afrodiziace (LDS, cocaina, ecstasy) nu exercita decat o stimulare tranzitorie a simturilor, iar utilizarea lor comporta riscuri uneori mortale.

Medicamente responsabile de scaderea dorintei sexuale

Sunt medicamente destinate cresterii excretiei urinare (diuretice), scaderii colesterolului sanguin (hipocolesterolemiante), tratarii tulburarilor psihice (psihotrope) si medicamentele pentru epilepsie (anticonvulsivante).

Medicamente responsabile de impotenta totala

Sunt tratamentele anticanceroase (chimioterapie) si hormonii care inhiba secretia hipofizara - antihormonii hipofizari. Acesti antagonisti hormonali sunt utilizati pentru tratarea unor cancere de prostata si a unor fibroame care produc hemoragie. La femeie, ei produc, pe durata tratamentului, o menopauza artificiala (incetarea activitatii ovarelor).

Medicamente responsabile de virilism

Sunt hormonii masculini (testosteron si androgeni), utilizati la femeie pentru tratarea anumitor cancere de san. Administrarea acestor medicamente produce dezvoltarea pilozitatii si opreste menstruatiile.

Medicamente cu indicatie sexuala

Sunt in principal hormoni.Ei sunt utilizati pentru tratarea tulburarilor activitatii sexuale, a functiei de reproducere sau a malformatiilor organelor genitale, mai rar pentru tratarea anumitor componente sexuale derivate. Hormoni feminini (progesteron si estogeni) sunt utilizati la femei pentru ameliorarea tulburarilor din menopauza, intrand si in compozitia pilulelor contraceptive. Fenotiazina este un medicament din familia antidepresivelor este recomandat uneori pentru ejaculare prematura.

Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua