Infertilitate la femei si barbati: cauze, analize si tratament

24-11-2020
de catre SAM Distribution
Infertilitate la femei si barbati: cauze, analize si tratament

Ce este infertilitatea si care sunt cauzele?

Infertilitatea este definită cu incapacitatea de a rămâne însărcinată în timpul raportului sexual regulat, atunci cand nu se utilizează metode de reducere a fertilității. Regularitatea actului sexual înseamnă cel puțin 3-4 acte sexuale pe săptămână. Dacă o femeie are peste 35 de ani, ar trebui să se prezinte la medic, atunci când după șase luni de contacte sexuale regulate si neprotejate nu a reusit să rămână insărcinată. 

Poate fi considerata o boală, deoarece afectează atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală a unei persoane. Aceasta este o problemă serioasă nu numai pentru tineri, ci și pentru persoanele mai in varsta, deoarece afectează aproximativ 20% din cupluri.

Infertilitatea este o problemă care are multe cauze atât la bărbați, cât și la femei. Pentru această afecțiune, se folosește în primul rând tratamentul cauzal, dar dacă acest lucru nu este posibil, există și alte soluții.

Perioada de fertilitate maximă a unei femei este in jurul vârstei de 20-25 ani, apoi scade încet. După vârsta de 37 de ani fertilitate începe să scadă semnificativ. Scăderea calității ovocitelor și modificările legate de îmbătrânirea biologică a organismului au un impact decisiv asupra capacității de reproducere.

Declinul fertilității în funcție de vârstă este multifactorial și depinde de modificările hipotalamusului, hipofizei, ovarului și uterului.

Uneori femeile uită că stilul de viață afectează șansele de a avea un copil sănătos. Obiceiuri aparent inofensive pot afecta negativ fertilitatea, așa că cele ale doamnelor care intenționează să își mărească familia ar trebui să arunce o privire mai atentă asupra obiceiurilor lor.

Factori de risc care pot favoriza aparitia infertilitatii:

Consumul de droguri si alcool 
Expunerea la substante chimice (ierbicide, pesticide, metale grele, solventi pot afecta atat fertilitatea la femei, cat si la barbati)
Varsta avansata
Tulburarile alimentare 
Antrenamentele fizice intense 
Obezitatea - la pseroanele cu indice de masa corporala peste 30, s-a constatat scaderea fertilitatii si lipsa ovulatiei in cazul femeilor.  
Regimul vegetarian sau vegan - (deficit de zinc, acid folic, fier sau vitamina B12)
Sedentarismul
Stresul psihic - (stresul poate afecta sperma la barbati si ovulatia la femei)
Bolile cu transmitere sexuala precum Chlamydia 

infertilitate

De ce apare infertilitatea?

Cauzele infertilitatii pot fi atribuite barbatului (30%), femeii (30%) sau ambilor parteneri, dar există și cazuri în care nu este posibil să se stabilească o cauza.  

Infertilitatea feminină, poate depinde de mai multe cauze :

  • modificări hormonale
  • modificări tubare
  • patologii uterine
  • vârsta pacientului
  • boli genetice.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine sunt:

Factor hormonal - vârsta fertilă a unei femei se caracterizează prin fluctuații hormonale periodice care reglează ciclul menstrual și în consecință, fertilitatea. De fapt, în fiecare lună trebuie verificate creșterea și selecția unui folicul ovarian, ovulația apărând între a 12-a și a 14-a zi indusă de niveluri hormonale adecvate. Sindromul ovarului polichistic sau tulburările tiroidiene pot provoca modificări ale ciclului menstrual.

Factorul tubar - anomalii ale morfologiei și funcției trompelor uterine. Pentru a permite întâlnirea dintre gametele feminine și masculine, este necesară permeabilitatea trompelor uterine, integritatea și funcționalitatea pentru a asigura activitatea contractilă.
Cele mai frecvente cauze de afectare a trompelor sunt infecțiile cu Clamydia, o bacterie cu transmitere sexuală. Alte cauze pot fi rezultatele intervențiilor chirurgicale abdominale, endometrioza, malformații ale uterului. 

Factorul uterin - modificări structurale ale uterului care interferează cu capacitatea procreativă. Malformațiile congenitale pot împiedica concepția sau pot fi responsabile de avorturi spontane, deoarece provoacă modificări ale cavității uterine.

Mucusul cervical - alterări morfologice sau funcționale (densitatea mucusului cervical, inflamație) care afectează colul uterin, care pot preveni sau împiedica ascensiunea spermatozoizilor în uter. În țesutul cervical există și celule plasmatice care produc anticorpi specifici, care în anumite condiții pot reduce fertilitatea prin interferența cu migrația și viabilitatea spermatozoizilor.

Boli si obiceiuri de viață - cauze hipotalamo-hipofizare (sindrom Kallmann, hiperprolactinemia, sindrom Cushing) diabet zaharat, tulburări tiroidiene, boli ale glandelor suprarenale, boli hepatice sau renale. Chiar și expunerea la substanțe toxice precum pesticidele agricole, solvenții prezenți în vopsele, expunerea la metale grele (mercur, arsenic, plumb, cadmiu etc.), radiații și temperaturi ridicate pot fi periculoase pentru fertilitate. Periculoase pentru fertilitate sunt chimioterapia, imunosupresoarele și antidepresivele. Un efect toxic asupra fertilității a fost inregistrat in urma fumatului, stresului, a consumului de droguri și alcool, a dietei inadecvate sau a kilogramelor in exces. 

Vârsta - capacitatea de reproducere a cuplului suferă o scădere odată cu înaintarea în vârstă. Vârsta feminină are o importanță deosebită, deoarece femeia se naște cu un patrimoniu folicular specific care este epuizat progresiv. Fertilitatea unei femei suferă un prim declin semnificativ în jurul vârstei de 32 de ani și un al doilea declin mai rapid după vârsta de 37 de ani. Pe de o parte, această caracteristică limitează timpul necesar procreației și  pe de altă parte, explică incidența crescută a avorturilor spontane în primul trimestru odată cu înaintarea în vârstă, deoarece scade și calitatea ovocitelor.

Indispensabil în evaluarea stării fertilității femeii este examenul ginecologic care asigură o examinare obiectivă generală atentă și a organelor genitale. Diagnosticul de infertilitate se bazeaza pe teste hormonale și pe investigații FSH, LH, estradiol în prima jumătate a ciclului, progesteron și prolactină în a doua jumătate a ciclului; Hormonul anti-Müllerian, TSH. Aceste teste au ca scop principal evaluarea rezervei ovariene, adică patrimoniul ovocit al femeii și prin urmare, potențialul ei de fertilitate.

Tratament fertilitate femei

Tratamentul infertilității feminine depinde de cauzele infertilității în sine. Din acest motiv, este necesar ca faza de diagnostic să se desfășoare cât mai exact și complet posibil.

2. Cauze masculine de infertilitate

În Romania, datele vorbesc despre 33% dintre bărbații cu risc de infertilitate, cauzele fiind multiple. Mai mult, 30% din cazurile de infertilitate masculină pot fi considerate idiopatice, deoarece nu este posibil să se identifice o cauză.

Printre principalele cauze ale infertilității masculine, pot fi evidențiate în primul rând cele legate de:

  • Cancer testicular
  • Interventii chirurgicale la nivelul testiculelor
  • Infectii testiculare
  • Temperatura crescuta in zona genitala 
  • Varicocel 
  • Disfunctii ejaculatorii 
  • Testicule necoborate 
  • Anomalii genetice 
  • Hipogonadism
  • Hipospadias 
  • Oreion
  • Fibroza chistica 
  • Anumite afectiuni cronice: Sindromul Cushing, boli tiroidiene, diabet zaharat 
  • Chimioterapia si radioterapia
  • Anumite medicamente: steroizii anabolizanti, sulfasalazine etc
  • Consumul de droguri
  • Consumul de alcool

cauzele infertilitat

Problemele legate de material seminal pot fi o cauză frecventă. De exemplu, vorbim de aspermie când lichidul seminal este absent sau de azoospermie când nu există spermatozoizi.

Care sunt simptomele infertilității masculine?

Afectiunile care duc la infertilitate masculină nu au în general, simptome specifice. Excepțiile sunt varicocelul care poate fi „tăcut” sau poate da senzație de disconfort sau greutate în scrot și stări inflamatorii ale canalelor uroseminale care deseori provoacă urgență urinară, arsuri urinare sau dureri la ejaculare.

Unele statistici realizate la nivel internațional afirmă că doar 56% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate solicită ajutor unui specialist într-un timp scurt, iar din aceste cupluri doar 22% decid să întreprindă un tratament de fertilitate pentru rezolvarea problemei.

Analize pentru fertilitate barbati
Spermograma este principalul test (analiza) pentru evaluarea spermatozoizilor la barbati. Permite evaluarea volumului, pH-ului, concentrației, morfologiei, motilității, vâscozității, leucocitelor, celulelor spermatogene, absența zonelor de aglutinare, cauzate de prezența autoanticorpilor și infecțiile. 

De asemenea medicul specialist va mai poate recomanda serie de analize infertilitate:

  • Analiza profilului hormonal
  • Examen bacteriologic
  • Examen fizic 
  • Analize de sange pentru boli cu transmitere sexuala 
  • Ecografie prostatică-veziculară
  • Culturi uretrale si spermocultura

Cum se trateaza infertilitatea masculină?

În aproximativ 30% din cazurile de infertilitate masculină nu este posibilă identificarea cauzei infertilității și, prin urmare, nu este posibilă utilizarea unei terapii specifice. 

Numarul pacienților care au decis să depășească problemele de infertilitate recurgând la fertilizarea asistată cresc din ce în ce mai mult. Conform datelor în ultimii șase ani, numarul barbatilor care au ales să recurgă la tratamente de procreere asistată, cum ar fi FIV, au crescut cu aproape 20%.

Astăzi există numeroase tehnici de fertilizare asistată care permit depășirea problemelor de infertilitate și care vă permit să rămâneți gravidă chiar și în cazul problemelor de infertilitate masculină.

În cazul modificărilor hormonale, cum ar fi hipogonadismul (o afecțiune ereditară rară caracterizată prin deficiența unor hormoni) este posibil să se intervină cu o terapie medicală bazată pe hormoni pentru a încerca să restabilească echilibrul spermei.

S-a demonstrat că utilizarea de antioxidanți si vitamine pentru potenta (vitamina C, vitamina E, carnitină, acetilcarnitină, glutation, coenzima Q10; astaxantină) duc la o îmbunătățire a fertilitatii.

Absența spermatozoizilor din material seminal nu înseamnă neapărat că acestia nu sunt produsi deloc. Când spermatozoizii nu sunt prezenți în lichidul seminal, tehnicile de recuperare a spermei pot fi utilizate, pentru a-i colecta prin aspirarea din alte puncte ale sistemului reproductiv - testicul sau epididin.

Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua