In acest articol trebuie, de la inceput, sa facem o distinctie intre impotenta si sterilitate. Sunt indivizi potenti sexual (care indeplinesc in cele mai bune conditii actul sexual), dar care, prin tulburari ale spermatogenezei, pot fi sterili. Dupa cum am relatat mai sus, datele statistice consta ca din totalul de 15% cupluri sterile existente in lume, responsabilitatea sterilitatii care revine barbatilor este in proportie de 33--40% (fata de 60-70% care revine femeilor).
Numai medicul, in urma examinarii gonadelor si a analizei spermatozoizilor (prin spermatograma), poate sa se pronunte asupra cauzei sterilitatii si sa instituie tratamentul adegvat. Dupa cum se stie, functiile testiculare sunt in directa legatura cu doua glande importante: suprarenale si hipofiza. Maturarea acestor glande survine in jurul varstei de 18 ani. In urma detentiilor indelungate in prizonierat, lagare sau in inchisoari, numerosi barbati au devenit impotenti si sterili datorita hipotrofiei testiculare, cauzata de regim alimentar prelungit si sarac in vitamina A, E si F, dar si unele boli infectioase pot impiedica dezvoltarea functiilor testiculare. Dintre acestea, vom mentiona oreionul, gripa, gonoreea, febra tifoida tuberculoza ect. Aceste boli pot duce in mod principal la tulburari profunde ale spermatogenezei si, in mod secundar, la blocajul mecanic al canalelor secretorii, impiedicand astfel eliminarea secretiei glandelor. In cazu tuturor acestor suferinte sau deficiente de procreere, barbatul este bine sa apeleze la tot ceea ce inseamna o viata si o alimentatie rationala, la vitaminoterapie naturala intensiva, la un tratament hormonal bine dirijat (de catre un medic de specialitate) si, nu in ultimul rand, psihoterapie (pentru a inlatura complexele pe care le creeaza bolnavii in fata partenerelor de cuplu sau in general a celor din jur).
In ceea ce priveste fitoterapia, atat plantele cat si retetele din plante, indicate in tratamentul sterilitatii la femei (despre care am relatat mai sus), se pot aplica si in scopul ameliorarii starii de fertilitate masculina sau, astfel spus, de combatere a infertilitatii masculine. Din acest domeniu exista inca foarte multe specii de plante si retete care se utilizeaza in diferite comunitati umane de pe cele cinci continente in combaterea impotentei si a sterilitatii masculine. Sunt asa-numitele specii afrodiziace, atat de mult discutate, recomandate, dar si contestate de cei ce apeleaza la ele; asupra lor vom reveni intr-unul din articolele urmatoare.
Ultima actualizare a paginii: 07.11.2022
Nici o postare găsită