Gonoreea: simptome la femei si barbati, tratament

07-01-2021
de catre SAM Distribution
Gonoreea: simptome la femei si barbati, tratament

Gonoreea este una dintre cele mai frecvente boli venerice. Bacteria responsabilă de infecție este Neisseria Gonorrhoeae. Este o boala infecțioasă cu transmitere sexuală care apare prin contactul intim cu persoana care este purtatoare. În majoritatea cazurilor, boala este asimptomatică. Tratamentul gonoreei implică utilizarea de antibiotice. 

Infecția cu bacteria care cauzează gonoreea este cel mai adesea rezultatul unui contact sexual neprotejat. Femeile și bărbații prezintă un risc egal de infecție, dar boala apare mai rapid la bărbați. Gonoreea este deosebit de periculoasă în timpul sarcinii, deoarece infecția poate fi transmisă copilului.

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o boală venerică cauzată de infecția cu gonoree (Neisseria gonorrhoeae), cunoscută și sub numele de gonococ, o bacterie care se transmite sexual. Transmiterea agenților patogeni de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă poate avea loc și în timpul actului sexual anal și oral. Din această cauză, infecția se poate dezvolta în sistemul genito-urinar, gât sau anus. 

Multe persoane infectate nu știu de existenta infectiei, deoarece majoritatea sunt asimptomatice. Se întâmplă frecvent ca primele simptome ale bolii să fie subestimate sau diagnosticate incorect. Diagnosticul precoce și tratamentul gonoreei ajută la evitarea complicațiilor periculoase pentru sănătate.

Infecția apare exclusiv prin contact sexual, deoarece mucoasa organului urogenital este cel mai potrivit mediu pentru germeni. La bărbați, gonoreea este localizată în uretra, iar la femei, în mucoasa uretrei sau a colului uterin. Mucoasa anusului și cavitatea bucală sunt, de asemenea, uneori infectate.

Forma simptomatică a gonoreei este cea mai contagioasă, deși purtătorii și persoanele la care simptomele au disparut, dar nu au fost încă vindecate, pot fi reinfectate.

Cum se poate transmite gonoreea?

Infecția cu bacteria care provoacă gonoreea apare cel mai adesea ca urmare a actului sexual (vaginal, anal, oral) cu o persoană infectată. Microorganismele intră în organism prin membranele mucoase ale colului uterin, ale tractului urinar, ale gâtului și ale tesutului conjunctiv. Factorii de risc sunt: ​​vârsta, schimbările frecvente ale partenerilor sexuali și homosexualitatea.

gonoreea analize

Gonoreea este foarte sensibilă la mediile uscate, dar poate supraviețui 24 de ore în afara organismului viu într-un mediu întunecat și umed. Specialistii considera ca transmiterea acestei bacterii se poate face si prin utilizarea comuna unor obiecte pentru igienă intimă (bureți, prosoape).

O persoană bolnavă este contagioasă, chiar dacă nu prezintă simptome ale bolii.

Diagnosticul bolii constă în efectuarea unui test de gonoree, adică prelevarea unei probe din zona infectată cu ajutorul unui tampon și evaluarea microbiologică a acesteia. De asemenea, puteți efectua un test care detectează prezența materialului genetic bacterian în materialul evaluat (testul PCR).

Infecțiile cu transmitere sexuală apar și la fete înainte de pubertate. Mucoasa vaginului, care este sensibilă în această perioadă, poate fi atacată de germenii de pe așternuturi sau de pe accesoriile de toaletă (bureți, prosoape) utilizate de adulți. Transmiterea bolilor se poate face și prin mâinile nespălate sau prin atingerea obiectelor contaminate, acoperite de secreții. 

La cât timp apar semnele si simptomele gonoreei?

Primele simptome ale gonoreei la bărbați apar în decurs de 5 zile de la actul sexual, în timp ce la femei acest timp se prelungește de obicei la 2 săptămâni. Se întâmplă ca simptomele să fie subestimate sau identificate greșit. La multe persoane, boala este asimptomatică, dar există riscul de a transmite infecția.

Gonoreea - simptome la femei

În mai mult de jumătate din cazurile raportate, boala la femei este asimptomatică, prin urmare apar diverse complicații, în special modificări ale organelor interne, abcese și inflamații ale organelor reproducatoare, care pot provoca infertilitate. Gonoreea afectează în principal vaginul, colul uterin și uretra.

Simptomele gonoreei la femei includ:

 • durere la nivelul abdomenului inferior,
 • senzație de arsură și mâncărime în vagin,
 • descărcare purulentă,
 • sângerare din tractul genital,
 • tulburări ale ciclului menstrual,
 • perioade foarte dureroase și prelungite,
 • relații sexuale dureroase,
 • durere și arsură la urinare,
 • umflarea uretrei si roșeață.

Boala se manifesta diferit la fiecare femeie si poate avea simptome diferite. Este adesea confundata cu cistita sau cu infecția intimă.

Gonoreea - simptome la bărbați

Simptomele gonoreei la bărbați apar la câteva zile după contactul sexual cu o persoană bolnavă. Locul infecției este deschiderea uretrei. La aproximativ 10% din barbati, infecția se manifesta fără simptome, insa pot aparea următoarelor simptome:

 • durere în timpul actului sexual
 • inflamație în jurul uretrei,
 • senzație de arsură la urinare,
 • descărcare purulentă din uretra (alb-galben sau verde),
 • durere în uretra,
 • sensibilitate și inflamatia epididimului,
 • durere în timpul erecției
 • inflamația glandului. 

Simptomele gonoreei în alte organe

Gonoreea se poate manifesta in alte organe (gât, anus și conjunctivă):

 • faringita gonococică - se manifestă prin roșeață și inflamatie în gât, precum și descărcare purulentă asupra amigdalelor;
 • proctita gonococică - manifestată prin mâncărime și arsură în jurul anusului, tulburări de defecare și mucus,
 • uretrita gonococică - o persoană bolnavă simte o senzație de arsură și durere în timp ce urină, zona uretrei este umflată și are o scurgere purulentă,
 • conjunctivită gonococică - apare la sugari și este cauzată de infecția care a avut în timpul nașterii naturale. Se manifestată prin umflarea pleoapelor și descărcare purulentă.

Simptomele cutanate ale gonoreei apar doar în 3% din cazuri. Aceasta formă se manifesta prin cosuri umplute cu puroi, situate pe mâini și picioare. 

Gonoreea anusului și a gâtului - simptome

Ca urmare a actului sexual oral, gonoreea pătrunde în membranele mucoase ale gâtului, se înmulțește acolo și dezvoltă inflamație. Afecțiunile care apar de obicei sunt:

 • durere în gât,
 • Inflamatia mucoasei,
 • scurgere purulentă a amigdalelor,
 • dificultati la inghitire.

În majoritatea cazurilor (peste 90%), gonoreea orală este asimptomatică. Pentru a pune un diagnostic corect, trebuie prelevată o probă din gât și supusă unui examen microbiologic.

Infecția cu bacteria Gonoreea apare și în timpul contactului anal, în special la bărbații homosexuali. Se manifesta prin mâncărime severă și arsură în zona anusului, mucus, durere și dificultăți de defecare.

Simptomele gonoreei la copiigonoreea la copii

Gonoreea în timpul sarcinii este deosebit de periculoasă, deoarece infecția poate fi transmisă sugarului în timpul nașterii naturale. Simptomele bolii la copii afectează în principal vederea. Se manifeta prin umflături severe ale pleoapelor și descărcare purulentă din tesutul conjunctiv. Infecția poate afecta corneea, nervului optic și vederea. În prezent, gonoreea la copii este foarte rara, deoarece  femeile însărcinate sunt testate pentru gonoree, iar după naștere, nou-născuții sunt tratați profilactic. Tratamentul include picături de ochi cu o soluție de azotat de argint cu o concentratie de 1%. 

Tratamentul gonoreei

Tratamentul gonoreei implică utilizarea de antibiotice: azitromicină și ceftriaxonă. Medicamentele precum penicilina nu sunt eficiente, deoarece tot mai multe bacterii sunt rezistente la acesta. Partenerii sexuali, ar trebui, de asemenea, să fie supuși tratamentului, chiar dacă nu prezintă simptome de infecție, deoarece boala poate reapărea. 

Prevenirea gonoreei joacă un rol important, ar trebui să evitați sexul ocazional și schimbul frecvent al partenerilor sexuali, să folosiți prezervative în timpul actului sexual și să aveți grijă de igiena corespunzătoare a sistemului genito-urinar. Cea mai eficienta medoda de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, o reprezinta utilizarea prezervativului.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua