Excesul de greutate afecteaza libidoul si potenta?

28-11-2020
de catre SAM Distribution
Excesul de greutate afecteaza libidoul si potenta?

A fi supraponderal, atât la bărbați cât și la femei, afectează negativ calitatea vieții sexuale. Greutatea corporală excesivă reduce dorința de a face sex, provoacă probleme de erecție la bărbați și disfuncția organelor de reproducere la femei (uscăciune vaginală, durere în timpul actului sexual). Problemele sunt agravate de boli precum diabetul sau hipertensiunea.

Cuprins
 Lipsa dorinței pentru sex - supraponderalitatea determină o scădere a libidoului?
✓ Greutate corporală excesivă și probleme de erecție la bărbați
✓ Cum afectează obezitatea funcția sexuală feminină?

Lipsa dorinței pentru sex - supraponderalitatea determină o scădere a libidoului?

Excesul de greutate sau obezitatea afecteaza viata sexuala intr-un mod negativ. De obicei, în contextul kilogramelor în plus, se spune că există un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, dar problemele legate de sfera sexuală devin vizibile mult mai devreme. Se pare că excesul de grăsime corporală afectează negativ libidoul. Persoanele care sunt supraponderale au o dorință semnificativ redusă pentru sex în comparație cu persoanele cu greutate normală. Acest lucru se datorează mai multor factori.

În multe cazuri, disconfortul în situații intime este asociat cu probleme de acceptare de sine, complexe și stima de sine scăzută. Problemele de greutate pot contribui chiar la depresie, care afectează negativ relațiile interumane, în special cu sexul opus. Nu lipsită de semnificație este și lentoarea tipică pentru persoanele obeze, slăbiciunea fizică și nivelul scazut de energie. În cazul obezității avansate, dificultățile în relațiile sexuale pot, de asemenea, descuraja.

Tulburările hormonale sunt o cauză mult mai gravă a libidoului scăzut la persoanele plinuțe. Hormonii joacă un rol foarte important în menținerea dorinței sexuale, a poftei și a entuziasmului. La obezitate, în special la obezitate abdominală, scade nivelul testosteronului, principalul hormon responsabil de menținerea dorinței sexuale normale. O altă problemă este reprezentata de tulburările metabolice asociate cu dinamica modificată a secreției de insulină. Acest lucru duce la dezvoltarea diabetului care afectează negativ vasele de sânge și nervii periferici. La bărbați provoacă problemele de erecție menționate mai sus, în timp ce la femei apar tulburări de lubrifiere - apare uscăciunea vaginală, care favorizează apariția durerii în timpul actului sexual. Toate acestea duc la evitarea sexului.

Greutate corporală excesivă și probleme de erecție la bărbați

Disfuncția erectilă este asociată cu incapacitatea de a obține sau menține o erecție dură a penisului necesară activității sexuale. Realizarea unei erecții necesită interacțiunea adecvată a unui număr de mecanisme - neurologice, psihologice, hormonale și vasculare. Excesul de greutate corporală duce la probleme de erecție. Acestea sunt cauzele care contribuie:

  • tulburări hormonale - odată cu creșterea greutății la bărbați, concentrația hormonului sexual testosteron scade, ceea ce are un impact uriaș asupra dorinței sexuale, excitației sexuale și funcției sexuale. Multe mecanisme afectează scăderea nivelului de testosteron la bărbații supraponderali. Unii androgeni sunt transformați în estrogeni sub influența enzimei aromatază. 
  • Ateroscleroza - are un impact negativ asupra stării vaselor de sânge, inclusiv a celor care ajung în penis. Când vasele de sânge sunt deteriorate, penisul nu primește suficient sânge pentru a menține o erecție.
  • Boli a căror dezvoltare este strict epidemiologic legată de supraponderalitate - hipertensiune arterială, diabet de tip 2, tulburări ale metabolismului lipidelor. Hipertensiunea modifică structura vaselor de sânge din penis, ceea ce reduce fluxul sanguin arterial. În plus, unele grupuri de medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale crescute (în special beta-blocante, diuretice și medicamente cu acțiune centrală) pot agrava problema. Diabetul provoacă disfuncție erectilă la aproximativ 50% din bolnavi. Accelerează semnificativ dezvoltarea aterosclerozei și de asemenea, duce la dezvoltarea neuropatiei diabetice,  care perturbă procesul fiziologic care duce la erecție.

Pentru problemele cu erecția la bărbații obezi acestia sunt, de asemenea, afectati de tulburări psihologice asociate cu complexe și lipsa de acceptare a aspectului lor, ducând adesea la depresie. 

obezitatea afecteaza viata sexuala

Cum afectează obezitatea funcția sexuală feminină?

În cazul femeilor obeze, factorii psihologici și emoționali sunt mult mai importanți decât la bărbați. Percepția de sine negativă și sentimentul de neatractivitate au un efect mai puternic asupra scăderii dispoziției, iar complexele și nemulțumirea față de aspect duc la o scădere a dorinței sexuale și chiar la o pierdere completă a interesului pentru sex. Problema este des intalnita la fete in adolescență, când acceptarea de sine și necesitatea aprobării sexului opus sunt deosebit de importante.

Excesul de greutate la femei este, de asemenea, asociat cu probleme de sănătate care afectează calitatea vieții sexuale. Pierderea libidoului este influențată de tulburările hormonale tipice femeilor obeze, în special deficitul de estrogen, care este transformat în testosteron. Simptomul excesului de hormoni masculini la femei se manifesta prin hirsutism. La fel ca acneea, care este mai frecvent intalnita la femeile adulte obeze. Femeile supraponderale sunt adesea diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic, iar problemele de fertilitate sunt mai frecvente.

Mai mult, greutatea corporală excesivă la femei, ca și la bărbați, este asociată cu riscul de diabet. Boala crește tendința de infecții ale tractului urinar și infecții intime. Uscăciunea vaginului, însoțită și de durerea în timpul actului sexual, fac ca femeile să renunțe la contactul sexual. Lipsa de lubrifiere vaginală adecvată care duce la scăderea satisfacției sexuale apare și la femeile care suferă de hipertensiune arterială. Femeile cu exces de greutate corporală sunt expuse la aceasta afectiune. Un factor suplimentar care influențează răceala sexuală la femeile cu probleme de greutate, sunt medicamentele utilizate în tratamentul acestor boli.

Faptul că greutatea corporală excesivă împiedică utilizarea contraceptivelor poate reduce și calitatea vieții sexuale la femeile supraponderale. Femeile obeze sunt, de asemenea, mai susceptibile de a suferi de efectele secundare ale contracepției hormonale, în special a trombozei, care este mai probabil să se dezvolte la persoanele supraponderale.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6047250/

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua